Zelfontwikkeling kun je leren

Zelfontwikkeling kun je leren

Als je van school komt, ben je klaar met leren? Nee hoor. Je kunt je hele leven blijven leren en je zelf verbeteren. Als je gaten ontdekt in je kennis of vaardigheden, dan kan het goed zijn daar iets aan te doen.

Misschien kun je een cursus volgen, of is er een goed boek dat je kunt lezen over het onderwerp waar je nog niet zoveel van weet. Hoe kun je de gaten vullen?

Ten eerste moet je over enige zelfkennis beschikken om te bepalen op welk gebied, en met welk doel je jezelf verder wilt ontwikkelen. Wil je leren netwerken? Samenwerken? Schiet je kennis over een onderwerp tekort? Wil je wisselen van baan, of misschien voor jezelf beginnen? Daar heb je ook bepaalde vaardigheden voor nodig. Misschien wil je assertiever worden, of leren omgaan met agressiviteit.

Vaardigheden leren en kennis vergaren

Je kunt kennis op verschillende manieren vergaren. Het hangt samen met je persoonlijke voorkeuren, maar ook met wat je wil leren.

Afhankelijk van je leerstijl zijn er verschillende manieren om dit te doen. Ben je meer een hands-on persoon, dan kun je beter een praktische training volgen dan een theoretische. Zie je jezelf meer als een denker, dan zal je eerder een boek kopen en daar de informatie uit halen.

Wil jij werken aan je financiële onafhankelijkheid? BESTEL HIER HET BOEK ‘Voel je vrij’!

Voor het aanleren van vaardigheden zijn trainingen en workshop meestal zinvoller dan een boek lezen. Het gaat immers om het leren doen. Ga je een competentie verder ontwikkelen, doe dat dan in een omgeving waar die competentie nodig is. Loop een stage, ga meedoen met een project, ga tijdelijk werken op een andere plek waar je competentie nodig is. Ontwikkel hem in de praktijk!

Wil je aan persoonlijke ontwikkeling doen, bijvoorbeeld jezelf verder ontwikkelen of juist een slechte gewoonte afleren, dan is het een goed idee om persoonlijke begeleiding te zoeken. Een coacht, een loopbaanadviseur, een psycholoog, een marketingadviseur. Twijfel je aan je eigen kunnen, maar weet je niet waar het probleem it, vraag dan advies aan collega’s, vrienden, of je leidinggevende. Een paar tips zijn misschien al voldoende om je op een ander spoor te zetten. Van elkaar leren is soms net zo waardevol als een dure cursus volgen.

Bijscholen via je baan

Veel werkgevers hebben een budget opzij gezet voor het bijscholen van hun werknemers. Wil je graag iets bijleren, kaart het dan aan bij je baas. Misschien reageert hij wel heel positief. Het is in het belang van een werkgever dat werknemers flexibel en multi-inzetbaar zijn. Ga het gesprek aan tijdens een functioneringsgesprek. Stel eens een persoonlijk ontwikkelingsplan op, met je doelen en hoe je ze gaat bereiken.

Soms kun je ook gewoon bij het bedrijf waar je werkt van functie wisselen. Dat kan op de volgende manieren:

– Begeleiding en instructie door een meer ervaren collega
– Ervaring opdoen buiten de functie.
– Intervisie- of talentengroep: samen met anderen die ook iets anders willen binnen hetzelfde bedrijf aan een plan werken

Wil jij werken aan je financiële onafhankelijkheid? BESTEL HIER HET BOEK ‘Voel je vrij’!

Zelfstandig werken aan verdere ontwikkeling

Bovenstaande geldt natuurlijk alleen voor mensen die in vaste dienst zijn. Misschien zoek je een baan en wil je je mogelijkheden verbeteren op de arbeidsmarkt. Of je wil je eigen bedrijf starten, als zzp’er aan de slag. Wat doe je dan?

Cursussen, trainingen en opleidingen volgen. Als je zelf hebt vastgesteld wat je nodig hebt kun je op zoek. Kies de vorm die bij jou en bij je leerdoel past. Ben je heel zelfstandig en ben je op zoek naar een theoretische cursus, dan kan afstandsonderwijs (zoals een LOI-cursus) het beste middel zijn.

Ben je een doener en wil je graag samen leren met ‘lotgenoten’, zoek dan een praktische training. Heb je veel doorzettingsvermogen en een duidelijk doel voor ogen, dan heb je misschien wel genoeg moed voor een hele opleiding.

Je kunt natuurlijk ook gewoon een goed boek gaan lezen. Je kunt je theoretische kennis ook vergroten zonder dat daar een certificaat of diploma tegenover staat waarmee je op je CV kunt pronken. Hier komt wel enige zelfdiscipline bij kijken: ga de boeken daadwerkelijk lezen.

Je kunt op stage gaan, zelfs op latere leeftijd. Of op de kortere termijn, een meeloopdag. Bespreek met een bedrijf dat een stagiair zoekt wat je te weten wil komen of wil leren. Zo kom je er ook achter of een bepaald type werk, een bepaalde werkomgeving wel bij jou past. Dit soort stages actief opzoeken getuigt van motivatie en komt goed over.

 

 

Ik heb een droom! Maar…

Als je een droom hebt die je graag wilt volgen en het lijkt moeilijk omdat je omgeving het maar niks vindt… je voelt je onzeker over jezelf, over welke eerste stap je moet maken, of omdat je bang bent voor de consequenties, dan kun je opgeven. Maar je kunt ook alle zeilen bijzetten om het toch te bereiken. Net als ik heb gedaan. En als je motivatie of hulp zoekt, help ik je daar graag mee.

Want ik weet als geen ander dat het niet makkelijk is om genoeg in jezelf en je dromen te geloven wanneer bovenstaande zich afspeelt. Want inmiddels heb ik kunnen ervaren –  en vele van mijn klanten ook – dat het meer dan zeker de moeite waard is om de eerste stap te maken!

Kan je inspiratie goed gebruiken?

Volg mijn persoonlijke Youtube kanaal ‘Onafhankelijkerworden – Voel je vrij’! Daarin stel ik me kwetsbaar op, praat ik over mijn eigen angsten, tegenslagen, overwinningen, en geef ik tips, advies en ook inzicht in mijn activiteiten, als voorbeeld. Want mijn doel is om mensen zoals jij te inspireren.

 

Hieronder vind je een aantal hulpmiddelen. Doe er je voordeel mee.

 

Mijn  boek ‘Voel je vrij’ lezen?
Boek Voel je vrij

     Klik op de foto om jouw persoonlijke boek ‘Voel je vrij’ te bestellen!

In mijn boek reik ik je middelen aan om je te helpen aan je toekomst te werken en je eigen pad te bewandelen naar een succesvoller leven! Het boek is een handleiding naar meer financiële vrijheid met als uiteindelijke doel dat je je ‘Dromen kunt volgen of najagen’.

Bestel het hier! Je kunt mij ook volgen op Facebook  of Instagram.

Eerst een voorproefje van mijn boek ontvangen?

Schrijf je hieronder in voor mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan namelijk een voorproefje van mijn boek! Je kunt je te allen tijde weer uitschrijven na de ontvangst.

Belangrijk: als je geen mail van mij ontvangt, check dan je ‘Reclame/Promotions’ tab of je spamfolder!

 

Zou je extra inspiratie goed kunnen gebruiken?

Naast mijn vlog, heb ik meegewerkt aan het ontwikkelen van het YouTube kanaal Financiële Vrijheid TV. Op dat kanaal staan verhalen van mensen die, ondanks sommige tegenslagen, hun dromen gingen volgen. Ik hield een interview met deze bijzondere personen, en tijdens sommige afleveringen gaven ze ook enkele tips voor de kijkers!

Samen met mijn dochter Katlyne – 14 jaar – heb ik de website International Women On A Mission gelanceerd. Daarop vind je verhalen van vrouwen die, ondanks hun omgeving, gebrekkige gezondheid, moederschap of angst, hun dromen zijn gaan volgen.

Werken aan je financiële onafhankelijkheid met een stok achter de deur?

Heb je al genoeg inspiratie gehad uit verschillende bronnen, maar is er nog steeds iets dat in de weg staat?

Voel je je klaar voor om de volgende stappen op weg naar emotionele en financiële onafhankelijkheid te maken, maar durf je het niet alleen? Weet je precies wat je wilt maar weet je niet hoe je het moet aanpakken en zou je graag een professionele coach naar je idee willen laten kijken?

Vind je het nog steeds eng om de eerste stap te maken omdat je financiën niet op orde zijn of je niet kunnen helpen? Vraag dan een Strategiegesprek aan met mij, zodat we kunnen bekijken hoe ik jou kan helpen met het verwezenlijken van je dromen.

Tijdens dit gesprek gaan we dan CONCREET samen kijken naar je dromen, ze definiëren en een begin maken aan het stellen van je doelen en het maken van een tijdspad, op een manier dat bij jou past.

Jouw investering:

een Strategiegesprek met mij kost €157,- ex. BTW. We brengen samen maximum 2 intensieve uren door – telefonisch, per Skype of met een persoonlijke real-life afspraak in Almere – en werken we samen aan een plan van aanpak en actie. Aan het eind van dit gesprek weet jij daarna waar je naar moet kijken en de eerste stappen die je kan maken om je dromen na te jagen.

Belangrijk: als je geen mail van mij ontvangt, check dan je ‘Reclame/Promotions’ tab of je spamfolder!

Scroll naar beneden om mijn webshop te bezoeken!

Over de auteur

Ketty Lollia administrator

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wil je werken aan je financiële vrijheid? Bezoek de webwinkel of vraag een strategiegesprek aan! Sluiten