Tips voor als je in de schijnwerpers staat

Tips voor als je in de schijnwerpers staat

Het is zover: binnenkort mag je spreken voor een groot publiek. Help? Met deze tips kun je je goed voorbereiden! Dan heb je de helft al gewonnen.

Eerst moet je nadenken over je doelgroep: voor wat voor soort publiek sta ik straks? Wat zijn hun belangen en hun behoeftes, hun meningen en voorkeuren? Zijn het mensen die nog neutraal staan tegenover je boodschap, maak hem dan zo aantrekkelijk dat je de aandacht pakt, de mensen erover gaan nadenken en uiteindelijk hopelijk overnemen.

Maak je kernboodschap kort en helder. Zorg ervoor dat het een positief verhaal wordt. Consistentie is ook belangrijk: je gedachten, gevoelen en gedrag moeten op een lijn zitten. Dat merken mensen! Leg vooral ook passie en energie in wat je zegt. Je moet er zelf ook in geloven, anders kun je er beter niet gaan staan.

Wil jij werken aan je financiële onafhankelijkheid? BESTEL HIER HET BOEK ‘Voel je vrij’!

Prikkel de fantasie

Mensen houden van plaatjes. Niet letterlijk, maar ik bedoel: voorbeeld, cases, anektodes, het liefst gebeurtenissen waar ze ook zichzelf in kunnen herkennen. Gebruik beeldende voorbeelden. ‘Een prachtig eeuwenoud herenhuis aan de romantische grachten van Utrecht’ is beter dan ‘een huis aan de rivier’.

Heb je een abstract verhaal, probeer het dan concreet te maken. Dit doe je met de 5 W’s: Wie, Wat, Wanneer, Waar, Waartoe. Gebruik je zintuigen bij het beschrijven. Wat zie je, wat proef je, wat ruik en voel je? Zie je eigen verhaal als een cadeau aan de toehoorders. Een abstract, algemeen verhaal is geen leuk cadeau. Het houdt teveel afstand met je publiek. Door het concreet te maken en je zintuigen te betrekken gaat het publiek jouw boodschap echt beleven, in plaats van alleen maar aanhoren. Je persoonlijke presentatie mag boeien en aantrekkelijk zijn. Mensen gaan zich uiteindelijk met je identificeren.

Wil jij werken aan je financiële onafhankelijkheid? BESTEL HIER HET BOEK ‘Voel je vrij’!

Zo bouw je een betoog op

De kernboodschap is je rode draad. Deze komt terug aan het begin, zo snel mogelijk. Ook gedurende je betoog, in de vorm van een voorbeeld. En aan het einde nog een keer, als conclusie, als samenvatting of herhaling.

De opbouw is als volgt:

Aandachttrekker
Een goede aandachttrekker is een grap, een anekdote, een nieuwsfeit uit de media, een uitdagende stelling. Kortom, een opwarmertje!

Inleiding
Bij de inleiding spreek je die boodschap uit en plaats je hem in een perspectief. Gebruik een goed voorbeeld, het liefst persoonlijk, waaruit blijkt dat jij persoonlijk bij dit onderwerp betrokken bent.

Verhaal
Je verhaal kun je op verschillende maniere opbouwen. Met argumenten die je kernboodschap ondersteunen. Met illustrerende voorbeelden. In een vorm van verleden-heden-toekomst (hoe was het, hoe is het nu, wat moet het worden. Met tegenstellingen en vergelijkingen, en natuurlijk door de 5 W’s erin te verwerken.

Afronding
Je vat nog een keer samen wat je gezegd hebt en wat je kernboodschap is. Het is een conclusie. Je kunt er een belofte of wens uitspreken. Maak er een mooie uitsmijter van!

Zo communiceer je met je hele lichaam

Denk eraan dat bij communiceren non-verbaal gedrag de boventoon voert. Slechts 7% van de boodschap komt over door wat je daadwerkelijk zegt. 38% zit hem in je stemgebruik, en 55% in je non-verbale communicatie. Staar je dus niet blind op de tekst, verwaarloos de rest ook niet! Treed zelfbewust op, let op je gezichtsuitdrukkingen, je handgebaren, je hele houding. Je boodschap kan nog zo goed zijn, als je hem niet goed overbrengt gaat hij verloren. Let op het volgende:

Goed oogcontact. Het speelt zo’n belangrijke rol bij de eerste indruk. Je hebt aandacht voor de ander. Kijk verschillende mensen in je publiek aan. Tenzij je super zenuwachtig bent, dan kun je beter over de hoofden heen kijken naar de muur achterin.

Stemgebruik. Je volume, het tempo, de toonhoogte, je ademhaling, je articulatie, melodie, het gebruik van pauzes. Allemaal zaken om op te oefenen! Een lage stem brengt rust en vertrouwen. Emoties zijn van invloed op je stem. Enthousiasme, blijdschap en zelfvertrouwen VOELEN op het moment dat je spreekt is heel belangrijk. Las af en toe een stilte in, dan bouw je spanning op en leg je de aandacht op bepaalde momenten.

Lichaamshouding. Dit zegt alles over hoe je je voelt, en hoe je tegenover andere mensen staat. Een open houding zorgt ervoor dat mensen contact met je maken. Keer je niet van de mensen af. Sta rechtop, doe je schouders naar achteren, handen rustig langs je lichaam. Of beter nog, laat je handen je verhaal ondersteunen. Politici doen dat ook!

Gezichtsuitdrukking. Laat de mensen zien wat je voelt, hoe je wat je zegt bedoelt, waar je voor staat. Een goede mimiek is een groot voordeel. Je hebt zoveel spieren in je gezicht, je kunt zoveel nuances erin leggen, zoveel emoties. De manier waarop je kijkt bepaalt voor anderen of je serieus bent of ironisch, positief of negatief over iets denkt, en of je het met hen eens bent. Je brengt emoties over. Zorg ervoor dat je uitdrukking pas bij jouw verhaal!

 

 

Ik heb een droom! Maar…

Als je een droom hebt die je graag wilt volgen en het lijkt moeilijk omdat je omgeving het maar niks vindt… je voelt je onzeker over jezelf, over welke eerste stap je moet maken, of omdat je bang bent voor de consequenties, dan kun je opgeven. Maar je kunt ook alle zeilen bijzetten om het toch te bereiken. Net als ik heb gedaan. En als je motivatie of hulp zoekt, help ik je daar graag mee.

Want ik weet als geen ander dat het niet makkelijk is om genoeg in jezelf en je dromen te geloven wanneer bovenstaande zich afspeelt. Want inmiddels heb ik kunnen ervaren –  en vele van mijn klanten ook – dat het meer dan zeker de moeite waard is om de eerste stap te maken!

Kan je inspiratie goed gebruiken?

Volg mijn persoonlijke Youtube kanaal ‘Onafhankelijkerworden – Voel je vrij’! Daarin stel ik me kwetsbaar op, praat ik over mijn eigen angsten, tegenslagen, overwinningen, en geef ik tips, advies en ook inzicht in mijn activiteiten, als voorbeeld. Want mijn doel is om mensen zoals jij te inspireren.

 

Hieronder vind je een aantal hulpmiddelen. Doe er je voordeel mee.

 

Mijn  boek ‘Voel je vrij’ lezen?
Boek Voel je vrij

     Klik op de foto om jouw persoonlijke boek ‘Voel je vrij’ te bestellen!

In mijn boek reik ik je middelen aan om je te helpen aan je toekomst te werken en je eigen pad te bewandelen naar een succesvoller leven! Het boek is een handleiding naar meer financiële vrijheid met als uiteindelijke doel dat je je ‘Dromen kunt volgen of najagen’.

Bestel het hier! Je kunt mij ook volgen op Facebook  of Instagram.

Eerst een voorproefje van mijn boek ontvangen?

Schrijf je hieronder in voor mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan namelijk een voorproefje van mijn boek! Je kunt je te allen tijde weer uitschrijven na de ontvangst.

Belangrijk: als je geen mail van mij ontvangt, check dan je ‘Reclame/Promotions’ tab of je spamfolder!

 

Zou je extra inspiratie goed kunnen gebruiken?

Naast mijn vlog, heb ik meegewerkt aan het ontwikkelen van het YouTube kanaal Financiële Vrijheid TV. Op dat kanaal staan verhalen van mensen die, ondanks sommige tegenslagen, hun dromen gingen volgen. Ik hield een interview met deze bijzondere personen, en tijdens sommige afleveringen gaven ze ook enkele tips voor de kijkers!

Samen met mijn dochter Katlyne – 14 jaar – heb ik de website International Women On A Mission gelanceerd. Daarop vind je verhalen van vrouwen die, ondanks hun omgeving, gebrekkige gezondheid, moederschap of angst, hun dromen zijn gaan volgen.

Werken aan je financiële onafhankelijkheid met een stok achter de deur?

Heb je al genoeg inspiratie gehad uit verschillende bronnen, maar is er nog steeds iets dat in de weg staat?

Voel je je klaar voor om de volgende stappen op weg naar emotionele en financiële onafhankelijkheid te maken, maar durf je het niet alleen? Weet je precies wat je wilt maar weet je niet hoe je het moet aanpakken en zou je graag een professionele coach naar je idee willen laten kijken?

Vind je het nog steeds eng om de eerste stap te maken omdat je financiën niet op orde zijn of je niet kunnen helpen? Vraag dan een Strategiegesprek aan met mij, zodat we kunnen bekijken hoe ik jou kan helpen met het verwezenlijken van je dromen.

Tijdens dit gesprek gaan we dan CONCREET samen kijken naar je dromen, ze definiëren en een begin maken aan het stellen van je doelen en het maken van een tijdspad, op een manier dat bij jou past.

Jouw investering:

een Strategiegesprek met mij kost €157,- ex. BTW. We brengen samen maximum 2 intensieve uren door – telefonisch, per Skype of met een persoonlijke real-life afspraak in Almere – en werken we samen aan een plan van aanpak en actie. Aan het eind van dit gesprek weet jij daarna waar je naar moet kijken en de eerste stappen die je kan maken om je dromen na te jagen.

Belangrijk: als je geen mail van mij ontvangt, check dan je ‘Reclame/Promotions’ tab of je spamfolder!

Scroll naar beneden om mijn webshop te bezoeken!

Over de auteur

Ketty Lollia administrator

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wil je werken aan je financiële vrijheid? Bezoek de webwinkel of vraag een strategiegesprek aan! Sluiten