Lijd jij ook aan het ‘oplichterssyndroom’?

Lijd jij ook aan het ‘oplichterssyndroom’?

Herken je dit? wanneer je aan het werk bent voelt het alsof je een oplichter bent, die zijn/haar positie niet verdient. Toch ben je hoogopgeleid en meer dan gekwalificeerd voor het werk dat je doet. Wat is hier aan de hand? Je lijdt aan het oplichterssyndroom.

Op een dag zullen ze ontdekken dat je eigenlijk maar wat aanrommelt. Je zult door de mand vallen en iedereen zal weten dat je eigenlijk de boel compleet bedonderd hebt. Je hebt misschien een diploma, je volgt cursussen en houdt jezelf up-to-date in je vakgebied. Je behaalt best wel wat successen. Maar dat is eigenlijk geluk, toeval.

Herken je dit gevoel? Je staat niet alleen. Ongeveer de helft van alle mensen heeft wel eens last van het ‘Imposter Syndroom’, in het Nederlands: het oplichterssyndroom. Je dacht misschien dat jij de enige was met een zeurend stemmetje in je hoofd, dat zegt: ‘oplichter, charlatan, toneelspeler!’. Je levert bij je leidinggevende je werk in. Eigenlijk verwacht je dat hij op een gegeven moment zal doorkrijgen dat je maar wat hebt zitten prutsen. En je daarmee zullen confronteren.

Wil jij werken aan je financiële onafhankelijkheid? BESTEL HIER HET BOEK ‘Voel je vrij’!

Onderzoek

Coach en bedrijfskundige Vreneli Stadelmaier heeft onderzoek gedaan naar het oplichterssyndroom en er een boek over geschreven: F*ck die onzekerheid. Daarin is te lezen dat zij 600 mensen ondervroeg. 75% van alle vrouwen en 50% van de mannen bleek zich te herkennen in de situatie die ik net schetste. Er is tevens een verband tussen succes en dit syndroom: hoe succesvoller je bent, hoe erger het wordt! Je denkt wellicht dat beroemde en succesvolle mensen als Bill Gates, Johnny Depp of zelfs President Donald Trump nooit last hebben van twijfel aan het eigen kunnen.

Maar daarin vergis je je want het oplichterssyndroom is hun ook niet onbekend. Neem bijvoorbeeld Dr. Margaret Chan, het hoofd van de WHO (World Health Organization). Die heeft ooit gezegd: ‘Er zijn zoveel mensen die denken dat ik een expert ben. Hoe kunnen die mensen dat geloven? Ik ben me zo erg bewust van alle dingen die ik niet weet.’ Ook IMF-directeur Christine Lagarde heeft er last van: ‘Het begint er al mee dat vrouwen zich veel te veel voorbereiden. We gaan er altijd hoe dan ook van uit dat we niet de expertise hebben om de hele zaak volledig te begrijpen.’ En deze uitspraak wordt toegeschreven aan Albert Einstein: ‘De overdreven achting voor mijn levenswerk maakt me erg ongemakkelijk. Ik neig ertoe mezelf te zien als een onvrijwillige zwendelaar.’

Wetenschappelijke verklaring?

Er is nog geen verklaring gevonden aan het oplichterssyndroom, de manifestatie van deze gevoelens, of waarom het bij zoveel mensen voor twijfels zorgt. Ligt het aan een te strenge opvoeding, ouders die je nooit complimentjes gaven? Is het de prestatiecultuur in de huidige 24/7 wereldeconomie? Is het probleem ‘positieve discriminatie’ de reden dat zoveel vrouwen twijfelen aan hun kunnen, omdat ze het gevoel hebben te zijn aangenomen vanwege hun geslacht, niet hun geschiktheid? Er is sinds de ‘ontdekking’ van het oplichterssyndroom in 1978 veel onderzoek naar gedaan, maar er is nog geen definitief patroon gevonden dat dit gedrag verklaart.

Vijf soorten faalangst-archetypes

Auteur Valerie Young schreef er ook een boek over: The Secret Thoughts of Successful Women – Why Capable People Suffer from the Imposter Syndrome and How to Thrive in Spite of it.

In dat boek identificeert zij 5 ‘archetypes’:

De Eeuwige Leerling

Als je in deze categorie valt, heb je het gevoel dat je jezelf bij je werkgever naar binnen hebt gekletst. Bekijk je een vacature en zijn er punten die je niet in jezelf herkent? Dan solliciteer je niet! Het is waar dat je nooit klaar bent met leren, maar er komt een moment dat je op je eigen kennis en kunde moet vertrouwen en zeggen ‘ik weet genoeg, ik ben hier klaar voor’. Tip: pas als je zeker bent dat je bepaalde informatie of vaardigheden mist, moet je daar werk van maken. Je kunt ook te goed voorbereid zijn en heel veel kennis opdoen die je nooit in de praktijk zult gebruiken!

Wil jij werken aan je financiële onafhankelijkheid? BESTEL HIER HET BOEK ‘Voel je vrij’!

De Perfectionist

Als perfectionist stel je enorm hoge doelen. Mensen zeggen vaak ‘Als ik een slechte kant heb, dan is het mijn perfectionisme’. Je bent dan geneigd te denken, pfff, wat een uitslover. Perfectionisme is alleen maar goed, het is een deugd! Toch klopt dat niet helemaal. Perfectionisten zullen namelijk vroeger of later falen, net als ieder ander mens. Als jij denkt dat jouw werk 100% van de tijd helemaal vlekkeloos en foutloos moet zijn, zit je in deze groep. Succes geeft je geen bevrediging, want je zult altijd denken ‘Dat had beter gekund’. Tip: Je leert van je fouten. Neem soms genoeg met minder en accepteer dat ook jij zwakke punten hebt.

Clark Kent, Superman

Deze mensen werken keihard, in de hoop dat ze hetzelfde niveau halen als hun collega’s. Misschien ervaar jij stress als je een dag niet hebt gewerkt, dat je je tijd verspilt wanneer je je ontspant? Ga je altijd als laatste weg van kantoor? Je bent een Superman: verslaafd aan waardering en complimenten, niet aan het werk zelf. Je hebt die waardering nodig om voor vol aangezien te hebben. Maar de enige persoon die jou je goed kan laten voelen, ben jij zelf. Tip: wees tevreden met wie je bent. Uiteindelijk is jouw mening over jezelf het allerbelangrijkste: niet die van je baas, je vrouw of man of je vriend. Van jouzelf.

Albert Einstein, het Genie

Albert is gewend om alles goed te doen en was op school een uitblinker. Maar ook hij stelt doelen die niet realistisch blijken te zijn. Ze veroordelen zichzelf als iets niet de eerste keer lukt: dat moet ik toch beter kunnen? Als iets hard werk vereist, denken ze dat ze het helemaal niet kunnen. Tip: In plaats van jezelf verwijten te maken, kun je ook kijken naar bepaalde gedragingen, bepaalde fouten die je maakt en er over tijd aan werken om die te veranderen. Er is geen haast bij! Werk aan jezelf.

De Lone Wolf

Om hulp vragen is zwakte tonen. Eigenlijk geef je al toe dat je een oplichter bent, als je iemand betrekt bij jouw problemen, ze confronteert met jouw onwetendheid en je onkunde. Deze mensen denken alles alleen af te moeten kunnen. Helaas heeft niemand alle antwoorden. Tip: Zelfstandig kunnen werken is een nuttige vaardigheid, maar weiger niet alle hulp omdat je jezelf moet bewijzen. Samen sta je sterker!

Bovenal: bedenk dat je niet alleen bent. Je baas, je vriend, je ouders: het is best waarschijnlijk dat ook tussen hen mensen zitten die hetzelfde probleem hebben. Praat erover met iemand die je vertrouwt. Geloof in jezelf. En ga gewoon door met wat je doet!

Bronnen:
– www.ondertussen.nl/imposter-syndrome-oplichter-opgeleid-syndroom
– www.mynd.nu/waarom-we-allemaal-opeens-last-hebben-van-het-imposter-syndrome

 

Ik heb een droom! Maar…

Als je een droom hebt die je graag wilt volgen en het lijkt moeilijk omdat je omgeving het maar niks vindt… je voelt je onzeker over jezelf, over welke eerste stap je moet maken, of omdat je bang bent voor de consequenties, dan kun je opgeven. Maar je kunt ook alle zeilen bijzetten om het toch te bereiken. Net als ik heb gedaan. En als je motivatie of hulp zoekt, help ik je daar graag mee.

Want ik weet als geen ander dat het niet makkelijk is om genoeg in jezelf en je dromen te geloven wanneer bovenstaande zich afspeelt. Want inmiddels heb ik kunnen ervaren –  en vele van mijn klanten ook – dat het meer dan zeker de moeite waard is om de eerste stap te maken!

Kan je inspiratie goed gebruiken?

Volg mijn persoonlijke Youtube kanaal ‘Onafhankelijkerworden – Voel je vrij’! Daarin stel ik me kwetsbaar op, praat ik over mijn eigen angsten, tegenslagen, overwinningen, en geef ik tips, advies en ook inzicht in mijn activiteiten, als voorbeeld. Want mijn doel is om mensen zoals jij te inspireren.

 

Hieronder vind je een aantal hulpmiddelen. Doe er je voordeel mee.

 

Mijn  boek ‘Voel je vrij’ lezen?
Boek Voel je vrij

     Klik op de foto om jouw persoonlijke boek ‘Voel je vrij’ te bestellen!

In mijn boek reik ik je middelen aan om je te helpen aan je toekomst te werken en je eigen pad te bewandelen naar een succesvoller leven! Het boek is een handleiding naar meer financiële vrijheid met als uiteindelijke doel dat je je ‘Dromen kunt volgen of najagen’.

Bestel het hier! Je kunt mij ook volgen op Facebook  of Instagram.

Eerst een voorproefje van mijn boek ontvangen?

Schrijf je hieronder in voor mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan namelijk een voorproefje van mijn boek! Je kunt je te allen tijde weer uitschrijven na de ontvangst.

Belangrijk: als je geen mail van mij ontvangt, check dan je ‘Reclame/Promotions’ tab of je spamfolder!

 

Zou je extra inspiratie goed kunnen gebruiken?

Naast mijn vlog, heb ik meegewerkt aan het ontwikkelen van het YouTube kanaal Financiële Vrijheid TV. Op dat kanaal staan verhalen van mensen die, ondanks sommige tegenslagen, hun dromen gingen volgen. Ik hield een interview met deze bijzondere personen, en tijdens sommige afleveringen gaven ze ook enkele tips voor de kijkers!

Samen met mijn dochter Katlyne – 14 jaar – heb ik de website International Women On A Mission gelanceerd. Daarop vind je verhalen van vrouwen die, ondanks hun omgeving, gebrekkige gezondheid, moederschap of angst, hun dromen zijn gaan volgen.

Werken aan je financiële onafhankelijkheid met een stok achter de deur?

Heb je al genoeg inspiratie gehad uit verschillende bronnen, maar is er nog steeds iets dat in de weg staat?

Voel je je klaar voor om de volgende stappen op weg naar emotionele en financiële onafhankelijkheid te maken, maar durf je het niet alleen? Weet je precies wat je wilt maar weet je niet hoe je het moet aanpakken en zou je graag een professionele coach naar je idee willen laten kijken?

Vind je het nog steeds eng om de eerste stap te maken omdat je financiën niet op orde zijn of je niet kunnen helpen? Vraag dan een Strategiegesprek aan met mij, zodat we kunnen bekijken hoe ik jou kan helpen met het verwezenlijken van je dromen.

Tijdens dit gesprek gaan we dan CONCREET samen kijken naar je dromen, ze definiëren en een begin maken aan het stellen van je doelen en het maken van een tijdspad, op een manier dat bij jou past.

Jouw investering:

een Strategiegesprek met mij kost €157,- ex. BTW. We brengen samen maximum 2 intensieve uren door – telefonisch, per Skype of met een persoonlijke real-life afspraak in Almere – en werken we samen aan een plan van aanpak en actie. Aan het eind van dit gesprek weet jij daarna waar je naar moet kijken en de eerste stappen die je kan maken om je dromen na te jagen.

Belangrijk: als je geen mail van mij ontvangt, check dan je ‘Reclame/Promotions’ tab of je spamfolder!

Scroll naar beneden om mijn webshop te bezoeken!

 

Over de auteur

Ketty Lollia administrator

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wil je werken aan je financiële vrijheid? Bezoek de webwinkel of vraag een strategiegesprek aan! Sluiten