Freelancer worden: 5 aandachtspunten

Freelancer worden: 5 aandachtspunten

Een bedrijf starten hoeft niet te betekenen dat je in een kantoor gaat werken met 10 mensen onder je. Veel branches zitten tegenwoordig verlegen om freelancers die je producten en diensten willen huren. Waar moet je als ZZP’er/freelancer rekening mee houden?


1. Zo word je freelancer

Het eerste grote voordeel: je hoeft als beginnende freelancer niet zo gek veel te regelen. Laat je inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) en je bent er al. De populairste rechtsvorm is de eenmanszaak – ‘freelance’ is geen erkende ondernemingsvorm – maar in sommige gevallen loont het om te kijken naar andere opties. Hier schreven we eerder al over.

Is je bedrijf geregistreerd, dan geeft de KvK je gegevens door aan de Belastingdienst. Ben je BTW-plichtig, dan krijg je van de fiscus een nummer.

Denk ook alvast na over hoe je straks wilt werken. Vanuit huis, op locatie bij een opdrachtgever, or op een flexwerkplek? Komen zakelijke relaties nu vaak bij je thuis? Denk dan aan een kantoor huren of kopen.

Wil jij werken aan je financiële onafhankelijkheid? BESTEL HIER HET BOEK ‘Voel je vrij’!

Tot slot: hou je administratie goed bij. Scheid je privé- en zakelijke rekeningen door een nieuwe rekening te openen. Besteed het bijhouden van je inkomsten en kosten uit aan een boekhouder of accountant, als je er zelf weinig kaas van hebt gegeten.

2. Het opstellen van een modelovereenkomst

Op 1 mei 2016 is de VAR-verklaring, waarmee ZZP’ers met hun opdrachtgevers voor de Belastingdienst vaststelden dat zij geen dienstverband wilden aangaan, verdwenen. Er is nu een nieuw systeem met modelovereenkomsten. Het belangrijkste verschil met de VAR is dat door deze wetswijziging niet enkel de zelfstandige professional, maar ook de opdrachtgever het risico loopt op een naheffing.

Let op: eind november 2016 maakte staatssecretaris Wiebes van Financiën bekend dat de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) zal worden uitgesteld tot 1 januari 2018. Dat betekent dat de Belastingdienst volgend jaar nog niet actief gaat controleren of er bij het uitvoeren van een opdracht sprake is (geweest) van een vast dienstverband.

3. Het vinden van opdrachten

Als freelancer moet je er zelf op uit om klanten te zoeken. Je kunt zowel online als offline opereren. Ga naar netwerkbijeenkomsten of startersdagen. Het laten maken van een fraaie, zakelijke website en het investeren in marketing kunnen helpen je bedrijf op de kaart te zetten. Een grotere groep te bereiken.

Wil jij werken aan je financiële onafhankelijkheid? BESTEL HIER HET BOEK ‘Voel je vrij’!

4. Fiscale voordelen

Nee, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, heb je als zelfstandig ondernemer niet altijd recht op belastingvoordeel. Er zijn een aantal voorwaarden aan verbonden, onder meer hoeveel uren je bezig bent met de onderneming. Hier lees je meer.

De korte versie: als je per jaar gemiddeld minimaal 24 uur per week bezig was voor je bedrijf, kun je voor de inkomstenbelasting in de meeste gevallen gebruikmaken van voordelige fiscale regelingen, zoals de zelfstandigen- en startersaftrek. Drie werkdagen dus. Lijkt veel, maar je mag meer meerekenen dan alleen maar de uren die je voor een klant hebt gewerkt. Denk ook aan het opstellen van facturen of bezig zijn met acquisitie.

5. Hoe zit het met verzekeringen en pensioen?

Er wordt vaak gezegd dat ondernemers hun eigen verzekeringen en pensioen moeten regelen, omdat zij geen werkgever hebben die dit automatisch voor hen regelt. Welke verzekeringen je wil afsluiten hangt af van je situatie. Een zelfstandige tandarts loopt andere risico’s dan een freelance vormgever. Hier vind je een overzicht van verschillende verzekeringen die op jouw situatie van toepassing kunnen zijn.

Denk ook aan je pensioen. Zet je zelf niets opzij, dan heb je als freelancer alleen recht op AOW. Dat is een magere botherham, vandaar dat veel freelancers wel proberen om aanvullend pensioen op te bouwen.

Wil jij werken aan je financiële onafhankelijkheid? BESTEL HIER HET BOEK ‘Voel je vrij’!

 

Ik heb een droom! Maar…

Als je een droom hebt die je graag wilt volgen en het lijkt moeilijk omdat je omgeving het maar niks vindt… je voelt je onzeker over jezelf, over welke eerste stap je moet maken, of omdat je bang bent voor de consequenties, dan kun je opgeven. Maar je kunt ook alle zeilen bijzetten om het toch te bereiken. Net als ik heb gedaan. En als je motivatie of hulp zoekt, help ik je daar graag mee.

Want ik weet als geen ander dat het niet makkelijk is om genoeg in jezelf en je dromen te geloven wanneer bovenstaande zich afspeelt. Want inmiddels heb ik kunnen ervaren –  en vele van mijn klanten ook – dat het meer dan zeker de moeite waard is om de eerste stap te maken!

Kan je inspiratie goed gebruiken?

Volg mijn persoonlijke Youtube kanaal ‘Onafhankelijkerworden – Voel je vrij’! Daarin stel ik me kwetsbaar op, praat ik over mijn eigen angsten, tegenslagen, overwinningen, en geef ik tips, advies en ook inzicht in mijn activiteiten, als voorbeeld. Want mijn doel is om mensen zoals jij te inspireren.

 

Hieronder vind je een aantal hulpmiddelen. Doe er je voordeel mee.

 

Mijn  boek ‘Voel je vrij’ lezen?
Boek Voel je vrij

     Klik op de foto om jouw persoonlijke boek ‘Voel je vrij’ te bestellen!

In mijn boek reik ik je middelen aan om je te helpen aan je toekomst te werken en je eigen pad te bewandelen naar een succesvoller leven! Het boek is een handleiding naar meer financiële vrijheid met als uiteindelijke doel dat je je ‘Dromen kunt volgen of najagen’.

Bestel het hier! Je kunt mij ook volgen op Facebook  of Instagram.

Eerst een voorproefje van mijn boek ontvangen?

Schrijf je hieronder in voor mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan namelijk een voorproefje van mijn boek! Je kunt je te allen tijde weer uitschrijven na de ontvangst.

Belangrijk: als je geen mail van mij ontvangt, check dan je ‘Reclame/Promotions’ tab of je spamfolder!

 

Zou je extra inspiratie goed kunnen gebruiken?

Naast mijn vlog, heb ik meegewerkt aan het ontwikkelen van het YouTube kanaal Financiële Vrijheid TV. Op dat kanaal staan verhalen van mensen die, ondanks sommige tegenslagen, hun dromen gingen volgen. Ik hield een interview met deze bijzondere personen, en tijdens sommige afleveringen gaven ze ook enkele tips voor de kijkers!

Samen met mijn dochter Katlyne – 14 jaar – heb ik de website International Women On A Mission gelanceerd. Daarop vind je verhalen van vrouwen die, ondanks hun omgeving, gebrekkige gezondheid, moederschap of angst, hun dromen zijn gaan volgen.

Werken aan je financiële onafhankelijkheid met een stok achter de deur?

Heb je al genoeg inspiratie gehad uit verschillende bronnen, maar is er nog steeds iets dat in de weg staat?

Voel je je klaar voor om de volgende stappen op weg naar emotionele en financiële onafhankelijkheid te maken, maar durf je het niet alleen? Weet je precies wat je wilt maar weet je niet hoe je het moet aanpakken en zou je graag een professionele coach naar je idee willen laten kijken?

Vind je het nog steeds eng om de eerste stap te maken omdat je financiën niet op orde zijn of je niet kunnen helpen? Vraag dan een Strategiegesprek aan met mij, zodat we kunnen bekijken hoe ik jou kan helpen met het verwezenlijken van je dromen.

Tijdens dit gesprek gaan we dan CONCREET samen kijken naar je dromen, ze definiëren en een begin maken aan het stellen van je doelen en het maken van een tijdspad, op een manier dat bij jou past.

Jouw investering:

een Strategiegesprek met mij kost €157,- ex. BTW. We brengen samen maximum 2 intensieve uren door – telefonisch, per Skype of met een persoonlijke real-life afspraak in Almere – en werken we samen aan een plan van aanpak en actie. Aan het eind van dit gesprek weet jij daarna waar je naar moet kijken en de eerste stappen die je kan maken om je dromen na te jagen.

Belangrijk: als je geen mail van mij ontvangt, check dan je ‘Reclame/Promotions’ tab of je spamfolder!

Scroll naar beneden om mijn webshop te bezoeken!

Over de auteur

Ketty Lollia administrator

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wil je werken aan je financiële vrijheid? Bezoek de webwinkel of vraag een strategiegesprek aan! Sluiten