Beginnen als zelfstandig ondernemer: subsidies

Beginnen als zelfstandig ondernemer: subsidies

Als zzp’er of beginnende zelfstandig ondernemer heb je meestal geen eindeloos groot startkapitaal. Terwijl dat je juist in die fase goed van pas zou kunnen komen. In Nederland zijn er echter een aantal regelingen en subsidies om startende ondernemers financieel een steun in de rug te geven. Wij hebben de belangrijkste zes voor jou op een rij gezet. Er zit vast wel iets bij dat voor jou van toepassing is!

1. Startersaftrek

De startersaftrek van je belastingen is ooit bedacht om het starten van een onderneming te stimuleren en is een verhoging van de zogeheten zelfstandigenaftrek. Met de startersaftrek kun je als starter in de eerste vijf jaar in totaal driemaal een extra bedrag van je winst aftrekken. Op deze manier verhoog je je zelfstandigenaftrek. De zelfstandigenaftrek is in 2016 €7.280 voor ondernemers die de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt. De startersaftrek komt daar bovenop en bedraagt nog eens €2.123.

Om hiervoor in aanmerking te komen moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Recht hebben op zelfstandigenaftrek
  • In één of meer van de vijf voorafgaande jaren geen ondernemer bent geweest
  • In die periode niet vaker dan twee keer de zelfstandigenaftrek hebt toegepast
  • Meer informatie over startersaftrek vind je op de pagina van de Belastingdienst.

Wil jij werken aan je financiële onafhankelijkheid? BESTEL HIER HET BOEK ‘Voel je vrij’!

2. Ondernemer worden vanuit de bijstand

Als je lang niet gewerkt hebt, zit je wellicht in de bijstand. Er is een speciale regeling voor mensen die vanuit de bijstand zelfstandig ondernemer willen worden: de BBZ-regeling, het Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen. Je hebt een jaar de tijd om je voor te bereiden op de start van het bedrijf, en in dat jaar houd je je uitkering. Je krijgt een renteloze lening om de kosten van het opstarten van je bedrijf te dekken. De gemeente beoordeelt daarna wel of je onderneming levensvatbaar is, dus of je alles goed hebt opgezet. Zodra je bedrijf van start gaat, verlies je je bijstandsuitkering.

Ook moet je per jaar minimaal 1225 uur in de onderneming investeren, en mag je naast deze regeling geen financiële ondersteuning ontvangen van een bank.

3. Ondernemers worden vanuit de WW

Zit je in de WW en ben je het vruchteloos solliciteren onderhand wel zat? Dan kun je gebruikmaken van deze startersregeling. Je kunt deze aanvragen via de werkcoach aan wie je via de UWV bent gekoppeld.

Er zijn twee manieren om gebruik te maken van deze regeling:

  • Tijdens de eerste 26 weken na je startmoment wordt je WW-uitkering met 29% gekort. Daarna, als je fulltime aan de slag kunt met je onderneming, wordt de uitkering helemaal geschrapt. Ben je parttime bezig, dan worden de resterende uren nog wel uitgekeerd. Blijkt dat je onderneming het niet gaat halen, dan mag je stoppen. Je uitkering loopt dan nog door zo lang als je er recht op hebt.
  • Je kunt er ook voor kiezen de WW-uitkering stop te zetten voor het aantal uur dat je aan je onderneming gaat werken. In dit geval hoef je geen toestemming te krijgen van je werkcoach.

4. Ondernemer worden vanuit arbeidsongeschiktheid

Ben je arbeidsongeschikt verklaard? Je kunt nog steeds ondernemer worden indien je dat aankan en financiële ondersteuning krijgen. Het UWV moet dit wel goedkeuren en zal bepalen of het voor jou een realistisch plan is. Is dat zo, dan kun je een starters- of voorbereidingskrediet ontvangen, alsmede vergoedingen, aanpassingen van de werkplek en vervoersvoorzieningen. Er is dus heel wat mogelijk.

Wil jij werken aan je financiële onafhankelijkheid? BESTEL HIER HET BOEK ‘Voel je vrij’!

5. MKB-krediet / Microfinanciering

Een MKB-krediet is een zakelijke lening van € 50.000 tot € 250.000 voor startende en bestaande ondernemers in het MKB. De looptijd is 1 tot 10 jaar. Je betaalt elke maand een deel van je lening terug plus rente. Je kunt dit aanvragen bij de stichting Qredits.

Naast het uitgeven van krediet adviseert en begeleidt Qredits ondernemers tijdens en na het starten van hun bedrijf. Om een microfinanciering ite krijgen, moet je wel voldoen aan een aantal voorwaarden. De belangrijkste voorwaarde: het hebben van een goed en haalbaar ondernemingsplan.

6. Borgstelling MKB krediet

Dit betekent dat een bank, of een andere financiële instelling, een MKB-ondernemer een hoger bedrag leent dan het eigenlijke onderpand. Je krijgt als MKB-onderneming een zogeheten ‘borgstelling’. Bij het borgstellingskrediet (BMKB) staat het ministerie van Economische Zaken voor een deel garant voor bedrijven die een lening willen afsluiten, maar de bank niet genoeg zekerheid kunnen bieden (‘onderpand’, zoals gebouwen of machines). De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is verantwoordelijk voor de uitvoering van de regeling. Om voor deze regeling in aanmerking te komen, moet je ook aan een aantal voorwaarden voldoen. Je mag o.a. dit krediet niet besteden aan een belegging en bent ook zelf verantwoordelijk voor een borgstelling van 25 procent.

 

 

Ik heb een droom! Maar…

Als je een droom hebt die je graag wilt volgen en het lijkt moeilijk omdat je omgeving het maar niks vindt… je voelt je onzeker over jezelf, over welke eerste stap je moet maken, of omdat je bang bent voor de consequenties, dan kun je opgeven. Maar je kunt ook alle zeilen bijzetten om het toch te bereiken. Net als ik heb gedaan. En als je motivatie of hulp zoekt, help ik je daar graag mee.

Want ik weet als geen ander dat het niet makkelijk is om genoeg in jezelf en je dromen te geloven wanneer bovenstaande zich afspeelt. Want inmiddels heb ik kunnen ervaren –  en vele van mijn klanten ook – dat het meer dan zeker de moeite waard is om de eerste stap te maken!

Kan je inspiratie goed gebruiken?

Volg mijn persoonlijke Youtube kanaal ‘Onafhankelijkerworden – Voel je vrij’! Daarin stel ik me kwetsbaar op, praat ik over mijn eigen angsten, tegenslagen, overwinningen, en geef ik tips, advies en ook inzicht in mijn activiteiten, als voorbeeld. Want mijn doel is om mensen zoals jij te inspireren.

 

Hieronder vind je een aantal hulpmiddelen. Doe er je voordeel mee.

 

Mijn  boek ‘Voel je vrij’ lezen?
Boek Voel je vrij

     Klik op de foto om jouw persoonlijke boek ‘Voel je vrij’ te bestellen!

In mijn boek reik ik je middelen aan om je te helpen aan je toekomst te werken en je eigen pad te bewandelen naar een succesvoller leven! Het boek is een handleiding naar meer financiële vrijheid met als uiteindelijke doel dat je je ‘Dromen kunt volgen of najagen’.

Bestel het hier! Je kunt mij ook volgen op Facebook  of Instagram.

Eerst een voorproefje van mijn boek ontvangen?

Schrijf je hieronder in voor mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan namelijk een voorproefje van mijn boek! Je kunt je te allen tijde weer uitschrijven na de ontvangst.

Belangrijk: als je geen mail van mij ontvangt, check dan je ‘Reclame/Promotions’ tab of je spamfolder!

 

Zou je extra inspiratie goed kunnen gebruiken?

Naast mijn vlog, heb ik meegewerkt aan het ontwikkelen van het YouTube kanaal Financiële Vrijheid TV. Op dat kanaal staan verhalen van mensen die, ondanks sommige tegenslagen, hun dromen gingen volgen. Ik hield een interview met deze bijzondere personen, en tijdens sommige afleveringen gaven ze ook enkele tips voor de kijkers!

Samen met mijn dochter Katlyne – 14 jaar – heb ik de website International Women On A Mission gelanceerd. Daarop vind je verhalen van vrouwen die, ondanks hun omgeving, gebrekkige gezondheid, moederschap of angst, hun dromen zijn gaan volgen.

Werken aan je financiële onafhankelijkheid met een stok achter de deur?

Heb je al genoeg inspiratie gehad uit verschillende bronnen, maar is er nog steeds iets dat in de weg staat?

Voel je je klaar voor om de volgende stappen op weg naar emotionele en financiële onafhankelijkheid te maken, maar durf je het niet alleen? Weet je precies wat je wilt maar weet je niet hoe je het moet aanpakken en zou je graag een professionele coach naar je idee willen laten kijken?

Vind je het nog steeds eng om de eerste stap te maken omdat je financiën niet op orde zijn of je niet kunnen helpen? Vraag dan een Strategiegesprek aan met mij, zodat we kunnen bekijken hoe ik jou kan helpen met het verwezenlijken van je dromen.

Tijdens dit gesprek gaan we dan CONCREET samen kijken naar je dromen, ze definiëren en een begin maken aan het stellen van je doelen en het maken van een tijdspad, op een manier dat bij jou past.

Jouw investering:

een Strategiegesprek met mij kost €157,- ex. BTW. We brengen samen maximum 2 intensieve uren door – telefonisch, per Skype of met een persoonlijke real-life afspraak in Almere – en werken we samen aan een plan van aanpak en actie. Aan het eind van dit gesprek weet jij daarna waar je naar moet kijken en de eerste stappen die je kan maken om je dromen na te jagen.

Belangrijk: als je geen mail van mij ontvangt, check dan je ‘Reclame/Promotions’ tab of je spamfolder!

Scroll naar beneden om mijn webshop te bezoeken!

Over de auteur

Ketty Lollia administrator

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wil je werken aan je financiële vrijheid? Bezoek de webwinkel of vraag een strategiegesprek aan! Sluiten