Interview: Collin Crowdfund

Interview: Collin Crowdfund

Ketty hield onlangs voor Financiële Vrijheid TV een interview met crowdfundplatform Collin Crowdfund. Wat is het precies, hoe gaat het in zijn werk? En wat zijn de risico’s? Hier lees je het volledige interview.

Dit is een interview van Financiele Vrijheid TV, het YouTube kanaal van Onafhankelijkerworden.nl. Abonneer je nu op ons kanaal.

Hoe is Collin Crowdfund ontstaan? waarom? Door wie?

Na 30 jaar bank ervaring bij de Rabobank Groep, veelal in directiefuncties, verliet Jeroen ter Huurne in 2012 de bancaire wereld. Door privé bezig te zijn met crowdfunding, dat jaren geleden al groot was in Engeland, was hem duidelijk geworden dat er in ons land kansen lagen. Na 1.5 jaar voorbereidingstijd, waaronder intensief bouwen aan een innovatief IT-systeem, startte hij in juni 2014 Collin Crowdfund samen met Commercieel Directeur Jan-Willem Onink. Het bedrijf begon klein: met 3 directeuren/aandeelhouders, 2 medewerkers en 6 Crowdfund Coaches op ZZP-basis vanuit het eigen tuinkantoor in Udenhout. Nu, ruim 3 jaar later met 3 directeuren, 15 medewerkers en 25 Crowdfund Coaches is Collin Corowdfund gevestigd in de Koninklijke Leerfabriek te Oisterwijk.

Wie is Jeroen ter Hunne? In het leven en t.o.v. het bedrijf.

Jeroen ter Huurne is 57 jaar, gehuwd met Jolanda die ook bij Collin werkzaam is, trotse vader van 3 zonen waarvan er 1 in het bedrijf werkzaam is, 1 net afgestudeerd aan de Hogere Hotelschool en nu werkzaam in een Amsterdams hotel en er 1 is afgestudeerd aan de TU te Eindhoven en nu gaat promoveren. Jeroen is de algemeen directeur en groot aandeelhouder van Collin. Het bedrijf staat naast het gezin op nummer 1, maar ook sport en vakanties vind ik erg belangrijk.

Wat is crowdfunding precies? Hoe gaat het in zijn werk?

Het woord crowdfunding zegt het al: de crowd (een grote groep mensen) zorgt samen voor de financiële middelen die nodig zijn om de droom van een ondernemer te realiseren. Collin Crowdfund richt zich op de financiering van (gevestigde) MKB ondernemers via investeerders die een mooi rendement willen bereiken tegen verantwoorde risico’s.

Hoe gaat het in zijn werk:

-Een ondernemer meldt zich via onze website aan en dient een aantal gegevens in, zoals:
-De meest recente jaarrekening.
-Bedrijfsplan met prognose.
-Meest recente IB-aangifte (als uw rechtsvorm een eenmanszaak, vennootschap onder firma, maatschap of commanditaire vennootschap betreft).
-Het meest recente uittreksel Kamer van Koophandel.
-Legitimatiebewijzen van de tekenbevoegden.

Vervolgens wordt de aanvraag gekoppeld aan een van onze (regionale) Crowdfund Coaches, die u op uw bedrijf komt bezoeken, de aanvraag met u bespreekt en een eerste beoordeling doet over de slagingskans. Bij een kansrijke aanvraag gaat de aanvraag door naar de Risk Coach en daarna naar de Groen Licht Commissie. Doorloopt een aanvraag alle stappen met een positief advies, dan kan er een pitch worden geschreven welke gepubliceerd wordt op het platform en opengesteld wordt voor de crowd. Voor dat deze lening ‘live’ gaat, krijgt de ondernemer de kans om zijn ‘innercrowd’, te weten vrienden, familie, kennissen, leveranciers etc. te benaderen met een investeringskans.

Wanneer de leningaanvraag is ‘volgeschreven’ door de crowd vindt de uitboeking van de gelden plaats na 14 dagen. Tijdens deze 14 dagen hebben de investeerders de tijd om hun investering terug te trekken, waardoor andere investeerders weer de kans hebben om te investeren.

Gedurende de gehele looptijd van de lening is de ondernemer verplicht om zijn investeerders minimaal 1 keer per jaar op de hoogte te brengen over de ontwikkeling van zijn bedrijf.

Wat zijn de voordelen van crowdfunding?

Ambassadeurs, marketingtool, media exposure.

Zijn er ook nadelen? Welke?

Het risico dat een bedrijf failleert of in betalingsproblemen terecht komt. Dit voorkomen wij grotendeels door een gedegen kredietbeoordeling vooraf.

Zijn er risico’s verbonden aan crowdfunding?

U begrijpt als investeerder dat lenen aan gevestigde MKB-bedrijven een mooi rendement met zich mee brengt, maar ook dat het onmogelijk is om risico’s volledig uit te sluiten.

Wat kunnen mensen zelf doen om de risico’s te beperken?

Spreiden, spreiden, spreiden.

Waar moet je op letten als je via een crowdfunding platform wil investeren?

Zorg dat je alleen met geld investeert dat je kunt missen, de AFM adviseert maximaal 10% van je totale vrij belegbaar vermogen te beleggen. Het gebruik van een gezond boerenverstand is ook van belang. Zelf de leningaanvragen beoordelen en een goed gevoel hebben bij de branche en ondernemer. Daarnaast: kies voor een professioneel crowdfinance platform.

Hoeveel geld heeft een start-up gemiddeld nodig om van de grond te komen?

Dit varieert sterk; onze ervaring is dat dit veelal tussen de 50.000,- en 500.000,- ligt.

Wat zijn onvoorziene kosten waar veel start-ups geen rekening mee houden?

Accountant, verzekeringen, belastingen.

Wat is de gemiddelde doorlooptijd? Hoe snel kunnen mensen meestal starten?

De gemiddelde doorlooptijd is een aantal weken. Heeft de ondernemer zich goed voorbereid, zijn stukken al klaar en zit hij/zij pro-actief in de wedstrijd, dan kan de lening aanvraag binnen een paar weken op het platform staan.

Op wie richten de bedrijven die bij jullie zijn aangesloten zich meestal?

Wij zien de volle breedte van het MKB langskomen.

Wat als Collin ooit failliet gaat? Zijn de investeerders dan hun geld kwijt?

Dit is voor wat betreft Collin een zeer theoretisch risico. Een risico voor de investeerder is dat een crowdfund platform stopt dan wel failleert. Wanneer ons platform zou stoppen dan blijft een crowdfund lening in stand. De investeerders hebben namelijk via Collin Crowdfund een vordering op de onderneming die geld heeft geleend via het platform. De gelden van de investeerders staan apart van de werkmaatschappij, in een juridisch afgezonderde Stichting.

Naast de gebruikelijke zaken, zoals een van het platform afgescheiden stallen van vermogen van de investeerders, is het o.i. van groot belang dat een platform blijvende inkomsten heeft en niet slechts een succesfee up front ontvangt. Dit is bij Collin nadrukkelijk het geval. Zowel de leningnemers als de investeerders betalen bij Collin een jaarlijkse vergoeding. Dit is de beste waarborg voor het continueren van de taken van een platform (c.q. de overblijvende stichting in ons geval) mocht er met het platform zelf iets gebeuren. Dus naast de rentabiliteit in de huidige situatie gaat het juist ook om de toekomst.

Denken jullie dat crowdfunding de toekomst heeft? Zit er groei in?

De Nederlandse crowdfund markt is in de afgelopen jaren flink gegroeid en de verwachting is dat deze groei de komende jaren aanhoudt.

Collin Crowdfund

Hebben jullie tot slot nog een tip of startersadvies voor mensen die interesse hebben in crowdfunding?

Zorg voor een goede voorbereiding. Een uitgewerkt businessplan. Hoe ga je de omzet realiseren; dit is complexer dan het inschatten van de kosten. Kies een goed platform uit. Collin is inmiddels marktleider in de crowdfinance voor het Nederlandse MKB met ruim 80 miljoen euro verstrekt aan bijna 400 bedrijven.

 

Ik heb een droom! Maar…

Als je een droom hebt die je graag wilt volgen en het lijkt moeilijk omdat je omgeving het maar niks vindt… je voelt je onzeker over jezelf, over welke eerste stap je moet maken, of omdat je bang bent voor de consequenties, dan kun je opgeven. Maar je kunt ook alle zeilen bijzetten om het toch te bereiken. Net als ik heb gedaan. En als je motivatie of hulp zoekt, help ik je daar graag mee.

Want ik weet als geen ander dat het niet makkelijk is om genoeg in jezelf en je dromen te geloven wanneer bovenstaande zich afspeelt. Want inmiddels heb ik kunnen ervaren –  en vele van mijn klanten ook – dat het meer dan zeker de moeite waard is om de eerste stap te maken!

Kan je inspiratie goed gebruiken?

Volg mijn persoonlijke Youtube kanaal ‘Onafhankelijkerworden – Voel je vrij’! Daarin stel ik me kwetsbaar op, praat ik over mijn eigen angsten, tegenslagen, overwinningen, en geef ik tips, advies en ook inzicht in mijn activiteiten, als voorbeeld. Want mijn doel is om mensen zoals jij te inspireren.

 

Hieronder vind je een aantal hulpmiddelen. Doe er je voordeel mee.

 

Mijn  boek ‘Voel je vrij’ lezen?
Boek Voel je vrij

     Klik op de foto om jouw persoonlijke boek ‘Voel je vrij’ te bestellen!

In mijn boek reik ik je middelen aan om je te helpen aan je toekomst te werken en je eigen pad te bewandelen naar een succesvoller leven! Het boek is een handleiding naar meer financiële vrijheid met als uiteindelijke doel dat je je ‘Dromen kunt volgen of najagen’.

Bestel het hier! Je kunt mij ook volgen op Facebook  of Instagram.

Eerst een voorproefje van mijn boek ontvangen?

Schrijf je hieronder in voor mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan namelijk een voorproefje van mijn boek! Je kunt je te allen tijde weer uitschrijven na de ontvangst.

Belangrijk: als je geen mail van mij ontvangt, check dan je ‘Reclame/Promotions’ tab of je spamfolder!

 

Zou je extra inspiratie goed kunnen gebruiken?

Naast mijn vlog, heb ik meegewerkt aan het ontwikkelen van het YouTube kanaal Financiële Vrijheid TV. Op dat kanaal staan verhalen van mensen die, ondanks sommige tegenslagen, hun dromen gingen volgen. Ik hield een interview met deze bijzondere personen, en tijdens sommige afleveringen gaven ze ook enkele tips voor de kijkers!

Samen met mijn dochter Katlyne – 14 jaar – heb ik de website International Women On A Mission gelanceerd. Daarop vind je verhalen van vrouwen die, ondanks hun omgeving, gebrekkige gezondheid, moederschap of angst, hun dromen zijn gaan volgen.

Werken aan je financiële onafhankelijkheid met een stok achter de deur?

Heb je al genoeg inspiratie gehad uit verschillende bronnen, maar is er nog steeds iets dat in de weg staat?

Voel je je klaar voor om de volgende stappen op weg naar emotionele en financiële onafhankelijkheid te maken, maar durf je het niet alleen? Weet je precies wat je wilt maar weet je niet hoe je het moet aanpakken en zou je graag een professionele coach naar je idee willen laten kijken?

Vind je het nog steeds eng om de eerste stap te maken omdat je financiën niet op orde zijn of je niet kunnen helpen? Vraag dan een Strategiegesprek aan met mij, zodat we kunnen bekijken hoe ik jou kan helpen met het verwezenlijken van je dromen.

Tijdens dit gesprek gaan we dan CONCREET samen kijken naar je dromen, ze definiëren en een begin maken aan het stellen van je doelen en het maken van een tijdspad, op een manier dat bij jou past.

Jouw investering:

een Strategiegesprek met mij kost €157,- ex. BTW. We brengen samen maximum 2 intensieve uren door – telefonisch, per Skype of met een persoonlijke real-life afspraak in Almere – en werken we samen aan een plan van aanpak en actie. Aan het eind van dit gesprek weet jij daarna waar je naar moet kijken en de eerste stappen die je kan maken om je dromen na te jagen.

Belangrijk: als je geen mail van mij ontvangt, check dan je ‘Reclame/Promotions’ tab of je spamfolder!

Scroll naar beneden om mijn webshop te bezoeken!

Over de auteur

Ketty Lollia administrator

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wil je werken aan je financiële vrijheid? Bezoek de webwinkel of vraag een strategiegesprek aan! Sluiten