Slim besparen op je autokosten

Slim besparen op je autokosten

Met een auto kopen ben je er niet: zo’n wagen resulteert iedere maand weer in vaste kosten. Dit kan een flink rib uit je lijf kosten, als je niet oppast. Er zijn echter manieren om deze kosten te drukken.

Als je financieel onafhankelijk wilt worden, is het raadzaam om de uitgaven van je auto kritisch onder de loep te nemen. Voor veel mensen is de auto de op-een-na hoogste kostenpost in het huishoudbudget, na de huur/hypotheek. Is het dan niet beter om geen auto te nemen? Mogelijk, maar een auto biedt je veel vrijheid. En reizen met het OV is ook niet gratis. Kies je ervoor om een auto te kopen, ga dan na hoe je hem zo goedkoop mogelijk kan gebruiken.

Een manier is om te kiezen waar je de auto voor gebruikt, en hem ook te laten staan als hij niet nodig is. Woon je bijvoorbeeld op 30 minuten fietsen van je werk, dan pak je waarschijnlijk de auto uit gemak. Maar als je al die autoritjes bij elkaar optelt, zul je schrikken van het resultaat. Fiets wanneer mogelijk, het is ook veel beter voor je gezondheid!

 


De brandstof

De prijzen voor benzine zijn de laatste jaren flink gestegen. Tja, benzine heb je nodig voor de auto, toch? Klopt, maar hoe en hoeveel benzine je gebruikt, daar heb je echt wel wat macht over. De Nederlandse overheid heeft bijvoorbeeld in 2011 de maximumsnelheid op heel veel snelwegen verhoogd naar 130. Ben je sneller op plaats van bestemming! Maar, zo’n snelheid voel je ook in je benzinekosten. Echt waar, je auto slurpt meer benzine als je hard rijdt. Ook plotseling remmen kost je meer dan wanneer je rustig rijdt en op tijd ziet waar je moet stoppen, en de snelheid dan ook afbouwt. Ga op tijd van huis en zorg dat je dus niet hoeft te racen om op tijd te komen bij je afspraken.

Op het blog Tijd is Geld hebben ze dit getest. Wat blijkt: de tijdwinst die je krijgt door 120 km/u te rijden in plaats van 10 km/u, kost je meer geld aan brandstof dan je zou verdienen met een uur werken, afgaand op een modaal inkomen. Zonde dus.

Laten we uitgaan van een theoretisch gebruik van 1 liter benzine per 15 kilometer. 10.000 gedeeld door 14 is 666.6 liter per jaar. Hoe kun je dat verminderen? Rustiger rijden is stap 1. Rijd op snelwegen niet harder dan 100-110 kilometer per uur. Anticipeer tijdig op rode stoplichten, kruispunten en voorrangswegen. Gebruik je rem zo min mogelijk. Je zult zien dat je benzinegebruik significant daalt.

Stel dat je benzineverbruik daalt naar 1 op de 18 kilometer. Dan verbruik je dus 10.000 gedeeld door 18 = 555.5 liter per jaar. Dat is een besparing van 111.1 liter. Laten we zeggen dat de literprijs gemiddeld 1.5 euro per liter bedraagt. Dat is 166 euro per jaar die je in je zak kunt houden. Alleen maar omdat je wat rustiger aan doet op de weg.

Benzine tanken met korting

Er is een app die jou vertelt waar je op het moment het goedkoopste kan tanken. Hij heet ‘DirectLease Tankservice’. Er is ook de Tankpas van Total.nl waarmee je met korting kan tanken bij aangesloten tankstations. Met deze pas kan je ook parkeren bij Q-park en goedkoper naar de carwash.

Laatste tip over benzinekosten. Zorg dat je bandenspanning op orde is! Schrik niet: de correcte bandenspanning bespaart wel 2-5% op je brandstofkosten.

Rustiger rijden kan ook je onderhoudskosten drukken. Je remblokken, je banden, alles gaat langer mee.

Ketty Lollia is een ervaren marketingstrateeg, NLP-therapeut, business- en financiële coach. Helpt Ketty jouw bedrijf tot bloei komen? Of helpt ze jou persoonlijk de weg te vinden naar financiële onafhankelijkheid?
Vraag een strategiegesprek aan en kijk wat ze voor jou kan doen als businesscoach / marketingstrateeg of als financiële coach.

Afschrijvingskosten

Nieuwe, jonge auto’s dalen in de eerste jaren enorm in waarde. Een auto van 5 tot 10 jaar met zo’n 100.000 kilometer achter de kiezen kopen is beter. Volgens het Nibud is na 5 jaar gemiddeld de helft van de afschrijving al gedaan, terwijl een auto pas na gemiddeld 18 jaar volledig is afgeschreven. Dus in de volgende 13 jaar raak je de volgende 50% kwijt, een veel lager tempo. Dan is dat dus een verstandiger aankoop, zeker als je op een bepaald moment weer van auto wilt wisselen, bijvoorbeeld bij gezinsuitbreiding.

In het boek van Ketty staat ook te lezen dat veel miljonairs helemaal niet in de nieuwste, duurste, sportiefste auto’s rijden. Nee, ze gebruiken vaak hun verstand voordat ze een auto kopen en letten juist op dit soort zaken!

Je kunt besparen op de wegenbelasting wanneer je rijdt in een auto met een CO2-uitstoot tot maximaal 110 kilogram per kilometer. Een zuinige auto kan honderden euro’s per jaar aan voordeel opleveren. En een energiezuinige auto natuurlijk ook beter voor het milieu.

Heb jij zelf tips om te besparen op je autokosten? Plaats ze in een reactie! We zijn benieuwd.


Meer over emotionele en financiële onafhankelijkheid lezen? Bestel Ketty’s boek. Wil je graag een gesigneerd exemplaar? Bestel het boek via onze eigen webshop. Ketty is ook beschikbaar als spreker, als marketingstrateeg of businesscoach of als financiële coach.


Ik heb een droom! Maar…

Als je een droom hebt die je graag wilt volgen en het lijkt moeilijk omdat je omgeving het maar niks vindt… je voelt je onzeker over jezelf, over welke eerste stap je moet maken, of omdat je bang bent voor de consequenties, dan kun je opgeven. Maar je kunt ook alle zeilen bijzetten om het toch te bereiken. Net als ik heb gedaan. En als je motivatie of hulp zoekt, help ik je daar graag mee.

Want ik weet als geen ander dat het niet makkelijk is om genoeg in jezelf en je dromen te geloven wanneer bovenstaande zich afspeelt. Want inmiddels heb ik kunnen ervaren –  en vele van mijn klanten ook – dat het meer dan zeker de moeite waard is om de eerste stap te maken!

Kan je inspiratie goed gebruiken?

Volg mijn persoonlijke Youtube kanaal ‘Onafhankelijkerworden – Voel je vrij’! Daarin stel ik me kwetsbaar op, praat ik over mijn eigen angsten, tegenslagen, overwinningen, en geef ik tips, advies en ook inzicht in mijn activiteiten, als voorbeeld. Want mijn doel is om mensen zoals jij te inspireren.

 

Hieronder vind je een aantal hulpmiddelen. Doe er je voordeel mee.

 

Mijn  boek ‘Voel je vrij’ lezen?
Boek Voel je vrij

     Klik op de foto om jouw persoonlijke boek ‘Voel je vrij’ te bestellen!

In mijn boek reik ik je middelen aan om je te helpen aan je toekomst te werken en je eigen pad te bewandelen naar een succesvoller leven! Het boek is een handleiding naar meer financiële vrijheid met als uiteindelijke doel dat je je ‘Dromen kunt volgen of najagen’.

Bestel het hier! Je kunt mij ook volgen op Facebook  of Instagram.

Eerst een voorproefje van mijn boek ontvangen?

Schrijf je hieronder in voor mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan namelijk een voorproefje van mijn boek! Je kunt je te allen tijde weer uitschrijven na de ontvangst.

Belangrijk: als je geen mail van mij ontvangt, check dan je ‘Reclame/Promotions’ tab of je spamfolder!

 

Zou je extra inspiratie goed kunnen gebruiken?

Naast mijn vlog, heb ik meegewerkt aan het ontwikkelen van het YouTube kanaal Financiële Vrijheid TV. Op dat kanaal staan verhalen van mensen die, ondanks sommige tegenslagen, hun dromen gingen volgen. Ik hield een interview met deze bijzondere personen, en tijdens sommige afleveringen gaven ze ook enkele tips voor de kijkers!

Samen met mijn dochter Katlyne – 14 jaar – heb ik de website International Women On A Mission gelanceerd. Daarop vind je verhalen van vrouwen die, ondanks hun omgeving, gebrekkige gezondheid, moederschap of angst, hun dromen zijn gaan volgen.

Werken aan je financiële onafhankelijkheid met een stok achter de deur?

Heb je al genoeg inspiratie gehad uit verschillende bronnen, maar is er nog steeds iets dat in de weg staat?

Voel je je klaar voor om de volgende stappen op weg naar emotionele en financiële onafhankelijkheid te maken, maar durf je het niet alleen? Weet je precies wat je wilt maar weet je niet hoe je het moet aanpakken en zou je graag een professionele coach naar je idee willen laten kijken?

Vind je het nog steeds eng om de eerste stap te maken omdat je financiën niet op orde zijn of je niet kunnen helpen? Vraag dan een Strategiegesprek aan met mij, zodat we kunnen bekijken hoe ik jou kan helpen met het verwezenlijken van je dromen.

Tijdens dit gesprek gaan we dan CONCREET samen kijken naar je dromen, ze definiëren en een begin maken aan het stellen van je doelen en het maken van een tijdspad, op een manier dat bij jou past.

Jouw investering:

een Strategiegesprek met mij kost €157,- ex. BTW. We brengen samen maximum 2 intensieve uren door – telefonisch, per Skype of met een persoonlijke real-life afspraak in Almere – en werken we samen aan een plan van aanpak en actie. Aan het eind van dit gesprek weet jij daarna waar je naar moet kijken en de eerste stappen die je kan maken om je dromen na te jagen.

Belangrijk: als je geen mail van mij ontvangt, check dan je ‘Reclame/Promotions’ tab of je spamfolder!

Scroll naar beneden om mijn webshop te bezoeken!

Over de auteur

Ketty Lollia administrator

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wil je werken aan je financiële vrijheid? Bezoek de webwinkel of vraag een strategiegesprek aan! Sluiten