Private lease auto: voordeliger dan kopen?

Private lease auto: voordeliger dan kopen?

Voor 225 euro per maand rondrijden in een gloednieuwe bolide. Geen onverwachte garagerekeningen meer, en je weet precies wat je uitgeeft aan een auto. Dat klinkt allemaal aantrekkelijk, maar is een auto leasen daadwerkelijk voordeliger dan kopen?

Wat is voordeliger? In de eerste plaats hangt het af van wat je wil kopen. Het is alleen eerlijk om de kosten van dezelfde auto tegen elkaar af te zetten in zowel private lease als kopen. Hoe duurder de auto, hoe voordeliger private lease kan zijn… ten opzichte van kopen! Een dure auto rijden blijft altijd een dure grap. Ook de duur van het contract is natuurlijk een factor. Koop je een dure auto, dan verlies je snel geld aan afschrijving, zeker in de eerste jaren. Terwijl je nog wel met een schuld blijft zitten. Bij private lease betaal je geen rente. Leasen wordt ook voordeliger naarmate je meer kilometers maakt. Zit je jaarlijks onder de 15.000 km, dan kun je er beter niet aan beginnen.

Auto Verkopen

‘Het kan hartstikke interessant zijn een nieuwe auto te leasen, maar niet voor iedereen’, zegt Joyce Donat van de Consumentenbond. ‘En vind je het belangrijk om in een nieuwe auto te rijden. Of is een tweedehands ook goed? Dat is altijd voordeliger!’

Bij private lease is veel voor je geregeld: all risk autoverzekering, wegenbelasting, onderhoud, het is allemaal verwerkt in één maandelijks bedrag.
Luisterboeken.nl

Maar. Uiteindelijk wil het bedrijf dat de auto aan jou uitleent natuurlijk gewoon winst maken. De leasemaatschappij is immers geen liefdadigheidsinstelling. Krijg je onverhoopt te maken met schade, dan betaal je meestal een flink eigen risico. De hoogte van het eigen risico heb je vooraf afgesproken bij het tekenen van je contract. Kosten die ook buiten het maandbedrag vallen zijn eventuele boetes en de kosten voor het tanken.

Behalve private lease heb je ook zakelijk leasen, een ”auto van de zaak”. Dat loopt dan via het bedrijf waar je werkzaam bent. Dit kan belastingtechnisch interessanter zijn voor ondernemers. Ook als zzp’er kun je dat regelen, maar dan moet je die auto wel vooral voor zakelijke doeleinden gebruiken. Als je de auto meer dan 500 kilometer per jaar ook voor privé doeleinden gebruikt, ziet de Belastingdienst de zakelijke lease-auto als inkomen en moet je daar belasting over betalen

Ben jij wel kredietwaardig?

Er is op dit moment veel enthousiasme voor het concept private lease. Het is toegankelijk, je bent maandelijks maar een beperkt bedrag kwijt en hoeft geen dure lening af te sluiten. Maar… technisch gezien is leasen ook een soort van lenen. Je gaat immers een contract aan met een betaalverplichting. Meestal krijg je dus wel een BKR-registratie (Bureau Krediet Registratie) wat betekent dat je minder geld kunt lenen, bijvoorbeeld voor een hypotheek. Een hypotheekverstrekker kan bij het BKR checken hoe kredietwaardig je bent, en als je hoge schulden hebt, is hij meestal niet bereid je veel geld te lenen. Het risico wordt immers hoger, naarmate jij dieper in de schulden zit. Ook al kun je die wellicht prima betalen en heb je een rotsvast inkomen.

Leasen zonder BKR-registratie mogelijk

Er zijn wel steeds meer dealers die met behulp van buitenlandse geldschieters ook een financiering kunnen realiseren zónder BKR-toetsing. Maar wees gewaarschuwd: als je eigenlijk een auto niet kunt betalen en toch een financiering aangaat, kun je in de problemen komen! Een BKR-registratie wordt meestal ervaren als nadelig, als een soort straf. Dat is het niet, want als je geen betalingsachterstanden hebt is het juist een bewijs van goed financieel gedrag. Door de toetsing en uiteindelijke registratie voorkom je dat je verplichtingen aangaat waar je in een later stadium, om wat voor reden dan ook, misschien niet aan kunt voldoen.

Luisterboeken.nl

Daarnaast kunnen leenbedrijven zoals banken zien of een andere lening (of leasecontract) in het vervolg nog wel verantwoord is. Een afweging die je als het goed is ook zelf al maakt op basis van je inkomsten en uitgavenpatroon voor iedere financiële verplichting die je aanvraagt.

De kleine lettertjes

De kleine lettertjes van het contract zijn dan ook heel belangrijk. Mensen kijken daar makkelijk overheen. Ook als ze bijvoorbeeld hun leasecontract voortijdig willen beëindigen. De Consumentenbond ziet veel klachten dat consumenten boetes en een afkoopsom moeten betalen. Dat zijn vaak hoge kosten. Het staat in de voorwaarden, maar dat realiseren mensen zich vaak niet.

Waar moet je nou precies op letten als je een auto met private lease wilt afnemen? Vaak lease je een auto in combinatie met een kilometerbundel. Je mag bijvoorbeeld 10.000 kilometer per jaar rijden. Ga je daar overheen, dan betaal je vaak per kilometer extra. Rijd je 10 procent meer kilometers dan afgesproken, dan gaat de leasemaatschappij de kilometerbundel vaak ‘herberekenen’.

Stel nou dat je een contract afsluit, maar een familielid wordt ziek en je moet regelmatig veel extra kilometers maken. Dan moet je een ruimere ‘bundel’ nemen. Je mag het aantal kilometers meestal niet slechts één jaar verhogen, maar met terugwerkende kracht over de hele looptijd van het contract. Dus niet alleen wordt je contract dan duurder, je moet ook nog even de extra ”schade” inhalen over de jaren dat het contract al liep.

Helaas mag je ook geen gemiddelde nemen over de looptijd van het contract. Dus het ene jaar 15.000 kilometer rijden en het tweede jaar 5.000 kilometer, zodat je 10.000 kilometer per jaar rijdt, kan niet. Het afkopen van je contract is meestal ook een dure grap. Dat kost toch al gauw 1.500 euro…

Auto Verkopen

Zo bereken je je maandelijkse kosten

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 85% van de autobezitters geen idee heeft wat hun auto eigenlijk kost per jaar! Niet heel gek, want autokosten zijn niet allemaal direct zichtbaar. Wil je een goede vergelijking maken tussen koop en private lease, denk dan aan de volgende zaken. Ga uit van de kosten op jaarbasis en deel dat later door 12 om de kosten per maand te kunnen vergelijken.


Eventuele financieringskosten
Als je geld leent om een auto te kopen, wat betaal je dan per jaar aan rente?

Afschrijving
Dit is het verschil tussen de aanschafkosten en de (geschatte) verkoopprijs van je auto aan het einde van de rit. Dit bedrag deel je door het aantal jaren dat je met de auto hebt gereden totdat je hem verkoopt. Zo krijg je het jaarbedrag.

Motorrijtuigenbelasting
Het bedrag voor een personenauto is afhankelijk van de brandstofsoort, het gewicht van de auto en de provincie waarin je woont. Op de website van de Belastingdienst kun je dit jaarbedrag berekenen.

Verzekering
Hoe is je auto verzekerd? En wat kost deze verzekering jou op jaarbasis? Is die verzekering duurder of goedkoper dan de verzekering die je bij de lease krijgt?

Onderhoud
Dit zijn alle kosten voor reparaties (slijtagereparaties en tijd- of kilometergebonden reparaties), onderhoudsbeurten en bandenwissels op jaarbasis. Op www.carsom.nl kun je bijvoorbeeld laten uitrekenen welke onderhoudskosten je de komende jaren kunt verwachten voor jouw auto.

Pechhulp
Wat betaal je per jaar aan pechhulp?


Deze bedragen tel je bij elkaar op en deel je door 12. Je weet nu wat je minimaal per maand kwijt bent aan je auto. Je houdt altijd het risico van onverwachte hoge onderhoudskosten aan je auto. Neem daarom een bedrag in je berekening op voor onvoorziene uitgaven.

Dit bedrag vergelijk je nu met de maandelijkse private leasetarieven! En zo weet je wat voor jou straks voordeliger is.

Hier een concreet rekenvoorbeeld

rekenvoorbeeld lease

Bron: LeasePlan Nederland

Tot slot zetten we de voor- en nadelen nog even overzichtelijk op een rij!

Een (gebruikte) auto kopen

Voordelen:

 • de auto is je eigen bezit
 • wanneer je wilt kun je de auto wegdoen
 • je mag zoveel kilometers gaan rijden als je wilt
 • je kunt zelf kiezen hoe en waar je je auto verzekert
 • zelf bepalen of je een schade wel wilt laten repareren

Nadelen:

 • je bent in één keer een flink bedrag kwijt
 • heb je geen spaargeld, dan moet je een lening nemen (met BKR registratie)
 • je krijgt te maken met (mogelijk hoge) onderhoudskosten
 • je krijgt te maken met afschrijving (waardeverlies) en die is in de eerste jaren het hoogste
 • als je jouw auto niet meer wilt moet je de auto zelf verkopen
 • de geschiedenis van een auto is niet altijd bekend
 • een autoverzekering is duurder met weinig schadevrije jaren

Een auto private leasen

Voordelen:

 • je hebt geen spaargeld of een lening nodig
 • je betaalt één vast bedrag per maand (geen onverwachte kosten) wegenbelasting, all-risk verzekering, onderhoud, banden inbegrepen, pechhulp onderweg
 • ook met 0 schadevrije jaren betaal je geen extra kosten, dus ook interessant voor beginnende bestuurders
 • je rijdt in een nieuwe auto, voorzien van de nieuwste technologie
 • schade is gedekt door de verzekering (all-risk) en worden gerepareerd bij de merkdealer
 • ook geschikt voor ouderen die moeite kunnen hebben met geld lenen
 • in onverwachte gevallen is het private lease contract wél kosteloos te beëindigen, zoals bij scheiding, onvrijwillige werkeloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden
 • na afloop van je private leasecontract kan je een nieuwe auto kiezen en een nieuw contract

Nadelen:

 • je bespreekt vooraf hoeveel km je denkt te gaan rijden en betaalt extra voor meer-kilometers en krijgt geld terug voor minder-kilometers
 • voor schades geldt per schadegeval het eigen risico (hoogte van het eigen risico is zelf te kiezen)
 • de auto is tijdens het private lease contract en na afloop niet van jou (wel over te nemen)
 • BKR-registratie is van invloed op je leencapaciteit zoals bijvoorbeeld bij een hypotheekaanvraag

Bronnen:

https://www.autoabonnement.nl
https://www.minderuitgevenmeerbesparen.nl
https://www.anwb.nl
https://radar.avrotros.nl
https://www.consumentenbond.nl
https://support.mijndomeinauto.nl
https://www.leaseplan.com

Over de auteur

Ketty Lollia administrator

1 reactie tot nu toe

De beste financiële producten van 2018 volgens de ConsumentenbondGeplaatst op3:39 pm - jan 8, 2019

[…] de helft van alle nieuw verkochte auto’s is een leaseauto. De vraag naar private leaseauto’s is de afgelopen jaren explosief toegenomen. Met private lease, of privé lease, betaal je een vast […]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wil je werken aan je financiële vrijheid? Bezoek de webwinkel of vraag een strategiegesprek aan! Sluiten