Nieuwjaarstips: dit verandert er in 2018

Nieuwjaarstips: dit verandert er in 2018

Wil je in het nieuwe jaar financieel vrij worden? We hebben een aantal manieren op een rij gezet die je helpen dit doel te bereiken. En een aantal zaken die gaan veranderen waarvan het handig is als je ze weet, of je nu werkt als zelfstandig ondernemer, zzp’er of in loondienst bent. Lees snel onze nieuwjaarstips.

Spaargeld voortaan pas belast vanaf €30.000
Spaarders betalen in 2018 pas vermogensbelasting (box 3) als dit meer is dan €30.000. Die vrijstelling was in 2017 €25.000. Sparen wordt vanaf nu dus minder bestraft.

Postzegels worden duurder
In 2018 is het tarief voor post t/m 20 gram binnen Nederland verhoogd naar €0,83: vijf cent meer dan in 2017. Gebruik een postzegel met het cijfer 1. Deze blijven bruikbaar, ook al is het tarief veranderd.

Creditcardbetaling webwinkels voortaan gratis
Na 13 januari 2018 mag je als (web)winkelier geen extra kosten meer in rekening brengen aan klanten die willen betalen met een creditcard.

Razendsnel geld overmaken wordt langzaam realiteit
Wel goed nieuws voor webwinkeliers: realtime betalingen moeten in de loop van 2018 mogelijk worden in Nederland. Je kunt dan op elk moment van de week bedragen oversluizen die direct op de rekening van de ontvanger staan. Momenteel ligt het betalingsverkeer in de avonden en – heel irritant – in het weekend grotendeels stil, maar dit gaat dus veranderen! ABN AMRO is pionier op dit gebied.

Informatie opvragen bij het BKR zonder kosten
Het Bureau Krediet Registratie (BKR), dat leningen registreert, moet mensen vanaf 25 mei 2018 gratis toegang geven tot hun gegevens. Dit is geregeld op Europees niveau. Nu kost het nog minimaal €4,95 om registratiegegevens te kunnen inzien. Verzend- en identificatiekosten van ongeveer €12,70 kunnen daar nog bijkomen. Die kosten verdwijnen straks dus. Als je straks een onterechte registratie ontdekt, kun je deze vanaf nu makkelijker – zonder het inschakelen van een rechter – laten verwijderen.

Stap over van zorgverzekeraar via Euroclix
Euroclix is een bedrijf waar je punten kan sparen, Clix genoemd. Je verdient deze Clix met allerlei acties, zoals eten bestellen via Thuisbezorgd.nl, het afsluiten van een internetpakket bij KPN of Ziggo. Maar zo rond de jaarwisseling loont het ook zeker de moeite om over te stappen van zorgverzekeraar: dit kan nog tot en met oudejaarsavond. Nu zeggen we niet dat je gelijk de allergoedkoopste moet nemen. De basisverzekering is overal hetzelfde, maar je eventuele aanvullende en tand-verzekeringen kunnen behoorlijk uiteenlopen qua kosten en dekking. Het loont echt de moeite om ieder jaar eens kritisch naar je pakket te kijken.

Vergelijken kost maar een paar minuten. Online overstappen is zo geregeld. Je oude zorgverzekering wordt automatisch opgezegd en jij hoeft verder niets te doen. En als bonus verdien je via dit programma ook nog eens Clix. Deze Clix kun je vervolgens inwisselen voor echt geld. 1.000 verdiende Clix leveren je zo’n 10 euro op, 2.000 Clix 25 euro, 5.000 Clix 70 euro en ga zo maar door. Hoe meer punten je verzamelt, hoe lucratiever het wordt. En je hoeft er niets extra voor te doen!

Daarnaast loont het ook de moeite om te kijken waar je verder mee kunt overstappen. Internet kan misschien ook goedkoper met een vergelijkbare snelheid. Controleer ook je autoverzekering, en je energiecontract.

Meld je aan bij Euroclix via deze link en kijk zelf hoe jij geld kunt verdienen.

Dekking basispakket aangepast
Nu we het toch over zorgverzekeringen hebben: vanaf 2018 vergoedt het basispakket van de zorgverzekering ook:

  • Behandelingen oefentherapie: Patiënten met artrose aan de heup- en kniegewrichten krijgen de eerste twaalf behandelingen oefentherapie vergoed.
  • Zittend ziekenvervoer voor mensen met kanker: Patiënten met kanker die behandeld worden met immuuntherapie krijgen het vervoer van en naar de behandeling vergoed.

Los kleine schulden af
Heb je meer dan €30.000 op de bank staan, maar daarnaast ook een klein bedrag aan schulden openstaan? Los deze schulden dan af om belastingvoordeel te behalen. Doe je het vóór 31 december, dan heb je er op de peildatum van 1 januari 2018 profijt van.

Voordat de schulden je box-3-vermogen verlagen, moeten ze namelijk eerst een drempel overschrijden. In 2017 is die drempel €3000 voor alleenstaanden en €6000 . Bovendien is de rente op persoonlijke leningen meestal onnodig hoog en niet aftrekbaar. Fiscaal extra nadelig dus. Door het aflossen van kleine schulden verlaag je je box-3-vermogen.

Dekking basispakket aangepast
Nu we het toch over zorgverzekeringen hebben: vanaf 2018 vergoedt het basispakket van de zorgverzekering ook:

  • Behandelingen oefentherapie: Patiënten met artrose aan de heup- en kniegewrichten krijgen de eerste twaalf behandelingen oefentherapie vergoed.
  • Zittend ziekenvervoer voor mensen met kanker: Patiënten met kanker die behandeld worden met immuuntherapie krijgen het vervoer van en naar de behandeling vergoed.

Bespaar op je energiekosten
De energierekening van een gemiddeld huishouden zal in 2018 (volgens het ministerie van Financiën) minstens €160 hoger zijn dan in 2017. Volgens de VEH (Vereniging Eigen Huis) loopt wordt het voor huiseigenaren zelfs €260. Dit wordt veroorzaakt door de hogere energiebelasting en de hogere Opslag Duurzame Energie (ODE). De ODE is ingevoerd om investeringen in duurzame energie mee te financieren, zoals zonne-energie en windmolens. Consumenten betalen deze extra belasting per verbruikte kWh elektriciteit en m³ aardgas. Deze heffing is in het leveringstarief verwerkt.

Hoe meer je straks dus op je energiekosten kunt besparen, hoe beter. Breng om te beginnen in kaart welke apparaten het meest verbruiken. Je kunt bijvoorbeeld besluiten om minder TV te kijken en meer te lezen. Stap dan over naar een goedkoper abonnement met minder zenders. Kijk je eigenlijk nog wel Nederlandse TV, of zit je tegenwoordig meer op Netflix of Videoland? Misschien heb je dan wel helemaal geen abonnement nodig. Heb je nog wel een vaste telefoon nodig? In dit mobiele tijdperk is het misschien een overbodige luxe geworden. Dat geld kun je dus besparen.

Minder hypotheek, meer eigen geld noodzakelijk
Wie in 2018 een eigen woning wil kopen en een hypotheek zoekt, mag niet meer lenen dan 100 procent van de woningwaarde. In 2017 was dit 101 procent. Bijkomende kosten (bijvoorbeeld voor de overdrachtsbelasting en financiering) moet je zelf betalen. Als je een partner hebt, is er wel goed nieuws: twee partners die samen een huis kopen, mogen in 2018 een groter deel van hun inkomen laten meetellen voor de hypotheekaanvraag. Het inkomen van één van beiden telt sowieso volledig mee, het inkomen van de tweede voor 70 procent. In 2017 was dit nog 60 procent.

Harder optreden tegen zwart sparen
Als je binnen twee jaar na het indienen van een onjuiste aangifte vrijwillig je fout herstelde, hoefde je geen boete van maximaal 300 procent van de extra verschuldigde belasting te betalen. Dit was de inkeer-regeling. Die regeling wordt per 1 januari 2018 helaas afgeschaft. Geen coulance meer voor zwartspaarders.

Woning verhuren? Pas na 1 januari 2018!
Overweeg je om je eigen woning te verhuren? Wacht hier dan mee tot ná 1 januari 2018. Want als je je eigen woning verhuurt, wordt deze gezien als beleggingsvermogen en niet als je eigen woning. Hierdoor verplaatst de woning zich van box 1 naar box 3, waar de woning meetelt voor de grondslag voor de box 3-heffing. Even wachten dus verstandig. Dit is echter anders als de woning onder water staat. Dan kan het juist verstandig zijn om de woning voor 1 januari 2018 te gaan verhuren. Voor de restschuld mag dan namelijk nog maximaal 15 jaar de betaalde rente en financieringskosten worden afgetrokken.

Let op!
Verhuurt u vanaf 1 januari 2018 (peildatum), dan telt de woning in heel 2018 mee voor de heffingsgrondslag voor box 3.

Geld schenken aan (klein)kinderen
Aan je (klein)kinderen mag je ieder jaar belastingvrij geld geven. Zij besparen daardoor later erfbelasting en zelf verlaag je je vermogen in box 3 (behalve bij minderjarige kinderen). De vrijstelling voor schenkingen aan kinderen bedraagt dit jaar per kind €5320. Geef je meer, dan moet je zoon of dochter (minstens) 10% belasting betalen.

Voor schenkingen aan kleinkinderen, broers, zussen en anderen is de vrijstelling €2129. Realiseer je wel dat ouders het vermogen van hun minderjarige kinderen bij hun eigen vermogen moeten optellen in de aangifte inkomstenbelasting. Bekijk de tarieven en vrijstellingen verhoogde schenkvrijstelling van €100.000 die sinds 1 januari 2017 geldt voor de eigen woning.

Tot slot: Je hoeft geen schenkbelasting te betalen en geen aangifte te doen als de schenker niet in Nederland woont op het moment dat hij de schenking doet. Je moet wel schenkbelasting betalen als de schenker:

  • een Nederlander is en nog geen 10 jaar buiten Nederland woont
  • een buitenlander is die in Nederland woonde en nog geen heel jaar uit Nederland weg is

Meer over de uitzonderingen >>

Bronnen:
www.consumentenbond.nl
www.volkskrant.nl
www.plusonline.nl

 

Ik heb een droom! Maar…

Als je een droom hebt die je graag wilt volgen en het lijkt moeilijk omdat je omgeving het maar niks vindt… je voelt je onzeker over jezelf, over welke eerste stap je moet maken, of omdat je bang bent voor de consequenties, dan kun je opgeven. Maar je kunt ook alle zeilen bijzetten om het toch te bereiken. Net als ik heb gedaan. En als je motivatie of hulp zoekt, help ik je daar graag mee.

Want ik weet als geen ander dat het niet makkelijk is om genoeg in jezelf en je dromen te geloven wanneer bovenstaande zich afspeelt. Want inmiddels heb ik kunnen ervaren –  en vele van mijn klanten ook – dat het meer dan zeker de moeite waard is om de eerste stap te maken!

Kan je inspiratie goed gebruiken?

Volg mijn persoonlijke Youtube kanaal ‘Onafhankelijkerworden – Voel je vrij’! Daarin stel ik me kwetsbaar op, praat ik over mijn eigen angsten, tegenslagen, overwinningen, en geef ik tips, advies en ook inzicht in mijn activiteiten, als voorbeeld. Want mijn doel is om mensen zoals jij te inspireren.

 

Hieronder vind je een aantal hulpmiddelen. Doe er je voordeel mee.

 

Mijn  boek ‘Voel je vrij’ lezen?
Boek Voel je vrij

     Klik op de foto om jouw persoonlijke boek ‘Voel je vrij’ te bestellen!

In mijn boek reik ik je middelen aan om je te helpen aan je toekomst te werken en je eigen pad te bewandelen naar een succesvoller leven! Het boek is een handleiding naar meer financiële vrijheid met als uiteindelijke doel dat je je ‘Dromen kunt volgen of najagen’.

Bestel het hier! Je kunt mij ook volgen op Facebook  of Instagram.

Eerst een voorproefje van mijn boek ontvangen?

Schrijf je hieronder in voor mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan namelijk een voorproefje van mijn boek! Je kunt je te allen tijde weer uitschrijven na de ontvangst.

Belangrijk: als je geen mail van mij ontvangt, check dan je ‘Reclame/Promotions’ tab of je spamfolder!

 

Zou je extra inspiratie goed kunnen gebruiken?

Naast mijn vlog, heb ik meegewerkt aan het ontwikkelen van het YouTube kanaal Financiële Vrijheid TV. Op dat kanaal staan verhalen van mensen die, ondanks sommige tegenslagen, hun dromen gingen volgen. Ik hield een interview met deze bijzondere personen, en tijdens sommige afleveringen gaven ze ook enkele tips voor de kijkers!

Samen met mijn dochter Katlyne – 14 jaar – heb ik de website International Women On A Mission gelanceerd. Daarop vind je verhalen van vrouwen die, ondanks hun omgeving, gebrekkige gezondheid, moederschap of angst, hun dromen zijn gaan volgen.

Werken aan je financiële onafhankelijkheid met een stok achter de deur?

Heb je al genoeg inspiratie gehad uit verschillende bronnen, maar is er nog steeds iets dat in de weg staat?

Voel je je klaar voor om de volgende stappen op weg naar emotionele en financiële onafhankelijkheid te maken, maar durf je het niet alleen? Weet je precies wat je wilt maar weet je niet hoe je het moet aanpakken en zou je graag een professionele coach naar je idee willen laten kijken?

Vind je het nog steeds eng om de eerste stap te maken omdat je financiën niet op orde zijn of je niet kunnen helpen? Vraag dan een Strategiegesprek aan met mij, zodat we kunnen bekijken hoe ik jou kan helpen met het verwezenlijken van je dromen.

Tijdens dit gesprek gaan we dan CONCREET samen kijken naar je dromen, ze definiëren en een begin maken aan het stellen van je doelen en het maken van een tijdspad, op een manier dat bij jou past.

Jouw investering:

een Strategiegesprek met mij kost €157,- ex. BTW. We brengen samen maximum 2 intensieve uren door – telefonisch, per Skype of met een persoonlijke real-life afspraak in Almere – en werken we samen aan een plan van aanpak en actie. Aan het eind van dit gesprek weet jij daarna waar je naar moet kijken en de eerste stappen die je kan maken om je dromen na te jagen.

Belangrijk: als je geen mail van mij ontvangt, check dan je ‘Reclame/Promotions’ tab of je spamfolder!

Scroll naar beneden om mijn webshop te bezoeken!

Over de auteur

Ketty Lollia administrator

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wil je werken aan je financiële vrijheid? Bezoek de webwinkel of vraag een strategiegesprek aan! Sluiten