Checklist: manieren om geld te besparen

Checklist: manieren om geld te besparen

Financieel gezond worden kan iedereen: een van de pijlers van de methode is geld besparen! We hebben een korte checklist samengesteld van zaken die je komend jaar absoluut moet regelen.

Ben je soms liever lui dan moe? Dat mag, maar bedenk wel dat tijd geld is. Door net iets meer initiatief te nemen en je tijd nuttig te besteden kun je al geld besparen. Als je je app van mobiel bankieren opent, zie je wat voor afschrijvingen je zoal hebt. Je weet best dat je meer geld over zou kunnen houden, als je even de tijd nam om de balans op te maken.

Geld heb je nodig om op te sparen, opzij te zetten voor de toekomst. Maar je besteedt ook geld om je huishouden draaiende te houden, om je rekeningen te betalen. Het geld waar jij voor hebt gewerkt, verdwijnt iedere maand richting grote bedrijven. Verzekeraars, energiebedrijven, uitgevers. Moet je daar niet iets aan doen? Hier en daar een tientje wegstrepen, bezuinigen op een kleinigheid, het lijkt weinig voor te stellen. Maar als je het een aantal keren per maand doet, heb je straks opeens een overschot van €100,- gecreëerd.

Dankzij het internet kun je zonder papierwerk te hoeven invullen al besparen op je vaste lasten.

Wil jij werken aan je financiële onafhankelijkheid? BESTEL HIER HET BOEK ‘Voel je vrij’!

1. Je zorgverzekering

Tot en met oudejaarsdag kun je overstappen naar een nieuwe zorgverzekering. Nu zeggen we niet dat je gelijk de allergoedkoopste moet nemen. De basisverzekering is overal hetzelfde, maar je eventuele aanvullende en tand-verzekeringen kunnen behoorlijk uiteenlopen qua kosten en dekking. Het loont echt de moeite om ieder jaar eens kritisch naar je pakket te kijken.

Vergelijken kost maar een paar minuten. Online overstappen is zo geregeld. Je oude zorgverzekering wordt automatisch opgezegd en jij hoeft verder niets te doen. Het is niet voor niets dat ruim een miljoen Nederlanders ieder jaar overstappen. Gebruik onze vergelijker en stap direct over.

2. Schrap je abonnementen, verlaag je vaste kosten

Vaste lasten zijn een terugkerend probleem als je geld wil besparen. Variabele kosten kun je best verminderen door een maandje rustig aan te doen (minder uit eten) maar vaste lasten komen steeds weer terug. Ze zijn daardoor wel voorspelbaar. Met hoge vaste lasten ben je eigenlijk een slaaf van je uitgaven. Je moet hard werken om de rekeningen te kunnen betalen. Zijn ze allemaal wel noodzakelijk?

Kijk eens kritisch naar je bankrekening. Welke zaken zijn essentieel voor je geluk, welke kun je eventueel wel zonder leven?

– Zeg de krant of tijdschrift op, of stap over naar een goedkopere of zelfs gratis digitaal alternatief

– Kijk hoe je geld kunt besparen op je mobiele telefoon. Heb je na 2 jaar echt direct een nieuw toestel nodig, waarvoor je weer een nieuw contract moet afsluiten? Of gaat hij nog wel een tijdje mee, in combinatie met een goedkoper sim-only abonnement? Tegenwoordig heb je voor een tientje als een prima abonnement met bijvoorbeeld veel Mbs en weinig belminuten, of precies omgekeerd.

– Stap over op een andere energieleverancier. Ook dit regel je helemaal online. Het vereist weinig papierwerk en je bespaart direct geld! Alleen de welkomstbonus die je bij het overstappen vaak krijgt is de moeite waard, zelfs al blijft je maandelijkse rekening hetzelfde bij een andere maatschappij. Of je kiest voor een cadeau, zoals een iPad. Stroom is stroom en je zal echt geen verschil merken.

– Breng in kaart welke apparaten het meest verbruiken. Je kunt bijvoorbeeld besluiten om minder TV te kijken en meer te lezen. Stap dan over naar een goedkoper abonnement met minder zenders. Kijk je eigenlijk nog wel Nederlandse TV, of zit je tegenwoordig meer op Netflix of Videoland? Misschien heb je dan wel helemaal geen abonnement nodig.

– Internet kan misschien ook goedkoper met een vergelijkbare snelheid.

– Controleer ook je autoverzekering

Wil jij werken aan je financiële onafhankelijkheid? BESTEL HIER HET BOEK ‘Voel je vrij’!

– Heb je nog wel een vaste telefoon nodig? In dit mobiele tijdperk is het misschien een overbodige luxe geworden. Dat geld kun je dus besparen.

– Doe je mee met de loterij? Stop daarmee, want de kans dat je wint is echt astronomisch klein. Geloof ons, er zijn betere en makkelijkere manieren om financieel onafhankelijk te worden. Investeer liever in een goed boek over dit onderwerp!

Stop met de loterijen. Of beperk je tot één loterij. De kans dat je er rijker van wordt is minimaal. De kans dat je er armer van wordt is bijna 100%.

Loop na welke verzekeringen je hebt. Bekijk of ze nog nodig zijn en of je ze kunt oversluiten naar een goedkopere aanbieder.

Er zijn talloze manieren om structureel geld te besparen in het nieuwe jaar. Wil je aan de slag met diverse vergelijkingssites om te bekijken wat je opties zijn?

3. Werk je schulden weg

Geld lenen kost geld. Echt bergen met geld. Rood staan, een persoonlijke lening, hoge creditcardschulden, je hypotheek. Je gaat echt stuk aan al die rente. Gebruik geld dat je spaart het liefst om schulden af te lossen. Zo gooi je maandelijks minder geld weg en gaan je maandlasten omlaag.

Rood staan is geen goed idee. Als je geld op is, is het op. Je dwingt jezelf om verstandig om te gaan met je maandelijkse uitgaven als er een harde bodem is. Met een creditcard is niets mis, maar los gewoon iedere maand je schuld af. Laat het niet ophopen.

Tot slot: vermijd schulden als de pest. Schulden zijn een laatste redmiddel, je moet jezelf niet in de schulden steken voor een nieuwe laptop of auto. Je maakt jezelf alleen maar armer en niemand is echt onder de indruk van je bezittingen.

Geld lenen kost geld. Stapels geld. Heuvels, bergen geld! Rood staan, producten op afbetaling, een persoonlijke lening, schuld op je creditcard, je hypotheek. Het zijn stuk voor stuk manieren om snel van je geld af te komen. Heb jij naast je hypotheek schulden openstaan? Gebruik dan het geld dat je hebt bespaard om je schulden versneld af te lossen. Op deze manier voorkom je dat je nog meer overbodig geld weggooit, en verlaag je razendsnel je maandlasten.

Wil jij werken aan je financiële onafhankelijkheid? BESTEL HIER HET BOEK ‘Voel je vrij’!

4. Geef jezelf een salaris

Zijn je vaste lasten verminderd, dan kun je gaan kijken naar je eigen consumptiegedrag. Er is een makkelijke manier: kijk naar jezelf als werknemer, en betaal jezelf salaris. Dat doe je zo:

– Bereken de hoogte van je vaste lasten

– Bepaal zelf hoeveel je wil sparen

– Bepaal hoeveel je wil uitgeven, stel voor jezelf een budget op.

– Zorg dat je inkomen en uitgaven in balans zijn

– Laat automatisch een deel van je inkomsten opzij zetten op een spaarrekening

– Laat je vaste lasten automatisch incasseren

Wat je nu nog overhebt is je budget. Laat die spaarrekening met rust! Zo creeer je een buffer en hoef je niet in paniek te raken als je wasmachine het begeeft.

Dit zijn enkele stappen op weg naar financiële en emotionele onafhankelijkheid. Maar je bent er nog lang niet. Lees in mijn boek wat de volgende stappen zijn.

 

Ik heb een droom! Maar…

Als je een droom hebt die je graag wilt volgen en het lijkt moeilijk omdat je omgeving het maar niks vindt… je voelt je onzeker over jezelf, over welke eerste stap je moet maken, of omdat je bang bent voor de consequenties, dan kun je opgeven. Maar je kunt ook alle zeilen bijzetten om het toch te bereiken. Net als ik heb gedaan. En als je motivatie of hulp zoekt, help ik je daar graag mee.

Want ik weet als geen ander dat het niet makkelijk is om genoeg in jezelf en je dromen te geloven wanneer bovenstaande zich afspeelt. Want inmiddels heb ik kunnen ervaren –  en vele van mijn klanten ook – dat het meer dan zeker de moeite waard is om de eerste stap te maken!

Kan je inspiratie goed gebruiken?

Volg mijn persoonlijke Youtube kanaal ‘Onafhankelijkerworden – Voel je vrij’! Daarin stel ik me kwetsbaar op, praat ik over mijn eigen angsten, tegenslagen, overwinningen, en geef ik tips, advies en ook inzicht in mijn activiteiten, als voorbeeld. Want mijn doel is om mensen zoals jij te inspireren.

 

Hieronder vind je een aantal hulpmiddelen. Doe er je voordeel mee.

 

Mijn  boek ‘Voel je vrij’ lezen?
Boek Voel je vrij

     Klik op de foto om jouw persoonlijke boek ‘Voel je vrij’ te bestellen!

In mijn boek reik ik je middelen aan om je te helpen aan je toekomst te werken en je eigen pad te bewandelen naar een succesvoller leven! Het boek is een handleiding naar meer financiële vrijheid met als uiteindelijke doel dat je je ‘Dromen kunt volgen of najagen’.

Bestel het hier! Je kunt mij ook volgen op Facebook  of Instagram.

Eerst een voorproefje van mijn boek ontvangen?

Schrijf je hieronder in voor mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan namelijk een voorproefje van mijn boek! Je kunt je te allen tijde weer uitschrijven na de ontvangst.

Belangrijk: als je geen mail van mij ontvangt, check dan je ‘Reclame/Promotions’ tab of je spamfolder!

 

Zou je extra inspiratie goed kunnen gebruiken?

Naast mijn vlog, heb ik meegewerkt aan het ontwikkelen van het YouTube kanaal Financiële Vrijheid TV. Op dat kanaal staan verhalen van mensen die, ondanks sommige tegenslagen, hun dromen gingen volgen. Ik hield een interview met deze bijzondere personen, en tijdens sommige afleveringen gaven ze ook enkele tips voor de kijkers!

Samen met mijn dochter Katlyne – 14 jaar – heb ik de website International Women On A Mission gelanceerd. Daarop vind je verhalen van vrouwen die, ondanks hun omgeving, gebrekkige gezondheid, moederschap of angst, hun dromen zijn gaan volgen.

Werken aan je financiële onafhankelijkheid met een stok achter de deur?

Heb je al genoeg inspiratie gehad uit verschillende bronnen, maar is er nog steeds iets dat in de weg staat?

Voel je je klaar voor om de volgende stappen op weg naar emotionele en financiële onafhankelijkheid te maken, maar durf je het niet alleen? Weet je precies wat je wilt maar weet je niet hoe je het moet aanpakken en zou je graag een professionele coach naar je idee willen laten kijken?

Vind je het nog steeds eng om de eerste stap te maken omdat je financiën niet op orde zijn of je niet kunnen helpen? Vraag dan een Strategiegesprek aan met mij, zodat we kunnen bekijken hoe ik jou kan helpen met het verwezenlijken van je dromen.

Tijdens dit gesprek gaan we dan CONCREET samen kijken naar je dromen, ze definiëren en een begin maken aan het stellen van je doelen en het maken van een tijdspad, op een manier dat bij jou past.

Jouw investering:

een Strategiegesprek met mij kost €157,- ex. BTW. We brengen samen maximum 2 intensieve uren door – telefonisch, per Skype of met een persoonlijke real-life afspraak in Almere – en werken we samen aan een plan van aanpak en actie. Aan het eind van dit gesprek weet jij daarna waar je naar moet kijken en de eerste stappen die je kan maken om je dromen na te jagen.

Belangrijk: als je geen mail van mij ontvangt, check dan je ‘Reclame/Promotions’ tab of je spamfolder!

Scroll naar beneden om mijn webshop te bezoeken!

 

Over de auteur

Ketty Lollia administrator

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wil je werken aan je financiële vrijheid? Bezoek de webwinkel of vraag een strategiegesprek aan! Sluiten